Home SemasaGlobal #Global: RSAF kerah pesawat F-16 tindak balas terhadap helikopter awam memasuki ruang udara Singapura

#Global: RSAF kerah pesawat F-16 tindak balas terhadap helikopter awam memasuki ruang udara Singapura

by Nurulhuda

KUALA LUMPUR, 10 Ogos – Tentera Udara Republik Singapura (RSAF) telah mengerahkan 2 buah pesawat pejuang F-16 miliknya sebagai tindak balas terhadap sebuah helikopter awam Malaysia yang didakwa memasuki ruang udara Lapangan Terbang Changi pada Rabu.

Kementerian Pertahanan (MINDEF) dan Pihak Berkuasa Penerbangan Awam Singapura (CAAS) republik itu memaklumkan, helikopter asing itu adalah milik awam dan milik sebuah syarikat.

“Pemeriksaan awal menunjukkan bahawa helikopter itu adalah jenis awam dan didaftarkan kepada syarikat asing,

“Selepas memastikan keselamatan (Singapura) tidak dikompromi, pesawat-pesawat F-16 itu telah (kembali ke pangkalan),” jelas kenyataan itu seperti dilapor Channel News Asia pada Rabu.

Menurutnya, pesawat-pesawat pejuang itu dikerah pada 12.40

Jelasnya, operasi di Lapangan Terbang Changi telah terjejas selama kira-kira 40 minit, antara 12.50 tengah hari dan 1.28 petang, menurut pihak berkuasa.

Sebanyak 9 penerbangan ketibaan dan 11 penerbangan berlepas mengalami sedikit kelewatan.

MINDEF dan CAAS menjawab pertanyaan CNA selepas beberapa akaun di X, platform media sosial yang dahulunya dikenali sebagai Twitter, menyiarkan tentang insiden pada 1.10 tengah hari.

Menggunakan perkhidmatan pengesanan penerbangan dalam talian Flightradar24, pengguna akaun itu berkata jet pejuang telah berebut-rebut sebagai tindak balas kepada ‘helikopter berdaftar Malaysia’ memasuki ruang udara di luar Lapangan Terbang Changi. -airtimes.my

Related Articles

Leave a Reply