Home PolitikPakatan Harapan #Politik: Ada ‘kebangkitan’ di Terengganu – Anwar

#Politik: Ada ‘kebangkitan’ di Terengganu – Anwar

by Bernama

KUALA TERENGGANU, 9 Ogos – Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim memberi gambaran bahawa ada ‘kebangkitan’ dalam kalangan rakyat di Terengganu selepas melakukan beberapa siri ceramah di negeri ini.

Beliau yang juga Pengerusi Pakatan Harapan (PH) berkata sokongan itu dirasai kerana berbeza dengan pembangkang, yang dalam siri ceramah mereka ada menggunakan ayat al-Quran dan ditafsirkan untuk menyerang kerajaan.

“Dia (pembangkang) baca ayat al-Quran. Tapi bila saya tanya dia tak tau (tidak tahu)… dia tafsir ikut dia. Tidak bermakna kalau baca al-Quran boleh tafsir untuk serang orang.

“Bukan soal parti, yang baik, baiklah. Ini masalah yang kita hadapi. Semua serangan dan fitnah itu keterlaluan,” katanya pada Ceramah Jelajah Perpaduan MADANI di Hiliran di sini, malam ini.

Katanya lagi pembangkang juga mendakwa merekalah gabungan parti yang “bersih” dan malangnya dakwaan mereka itu dipercayai orang ramai.

Anwar berkata lebih membimbangkan rakyat terutamanya golongan muda mudah terpengaruh dengan slogan dan laungan seperti “Hidup Melayu” dan kalimah Allahuakbar, namun di sebalik itu beliau mendakwa ada dalam kalangan pemimpin pembangkang yang “sakau”.

“Tolonglah selamatkan negeri ini. Kalau dia korup, dia curi, tak kiralah dia parti mana, bila ada kuasa tak boleh percaya,” katanya.

Katanya beliau juga menerima malah bersetuju jika ada pihak yang mengatakan pemerintahan Pakatan Harapan (PH)-Barisan Nasional (BN) masih belum cukup memuaskan.

“Hutang banyak, pelaburan baru masuk. Kita sedang buat sedaya upaya kita… (pembangkang) bunyi bising gendang-gendang kosong projek tiada. Cadangan baik kita teliti terus laksana,” katanya.

Justeru Perdana Menteri mengingatkan rakyat supaya membuat pilihan tepat dan tidak membiarkan mereka diperintah oleh pemimpin yang gagal melaksanakan pembangunan dengan pantas.

“Mereka (PAS dan Bersatu) ada masa tiga tahun, apa yang mereka buat?,” soal beliau.

Di akhir sesi ceramah, Perdana Menteri dikejutkan dengan nyanyian “Allah Selamatkan Kamu” oleh semua yang hadir sempena hari lahir beliau yang jatuh pada 10 Ogos. – Bernama

Related Articles

Leave a Reply