Home Semasa #Semasa: Malaysia sentiasa konsisten lindungi kedaulatan di Laut China Selatan – PM

#Semasa: Malaysia sentiasa konsisten lindungi kedaulatan di Laut China Selatan – PM

by Nurulhuda

KUALA LUMPUR, 10 Ogos – Malaysia sentiasa konsisten dalam melindungi kedaulatan, hak kedaulatan dan kepentingannya di zon ekonomi eksklusifnya di Laut China Selatan.

Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, Malaysia sentiasa menyokong penyelesaian secara aman dan konstruktif semua pertikaian mengikut prinsip undang-undang antarabangsa yang diiktiraf secara universal.

“Kami berbuat demikian tanpa goyah, dalam menghadapi segala cabaran dan tuntutan yang sah,

“Di Laut China Selatan, kita melihat unsur-unsur persaingan kuasa besar meresap ke dalam pertikaian wilayah, secara sengaja atau sebaliknya,

“Bagi pihak Malaysia, kami sentiasa menyokong penyelesaian secara aman dan konstruktif semua pertikaian, mengikut norma dan prinsip undang-undang antarabangsa yang diiktiraf secara universal, termasuk Konvensyen Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu 1982 mengenai Undang-undang Laut,

“Ketenteraan berterusan di wilayah maritim ditambah pula dengan penggunaan taktik zon kelabu untuk mengukuhkan tuntutan dan menghalang eksploitasi sumber yang sah adalah suatu yang tidak aman,” katanya seperti dilapor Bernama.

Anwar berkata demikian dalam ucap tamanya pada persidangan Meja Bulat Asia-Pasifik ke-36, hari ini.

Turut hadir, Menteri Luar Datuk Seri Zambry Abdul Kadir.

Mengulas lanjut, Anwar berkata, Malaysia perlu terus memanfaatkan hubungan baiknya dengan China dan Amerika Syarikat bagi menggalakkan peraturan berasaskan aturan dan norma yang lebih kukuh.

Beliau berkata, peraturan itu tidak berdasarkan kekuatan atau kecenderungan untuk mengabaikan peraturan dan norma yang diuar-uarkan apabila ia menyusahkan dan tidak kondusif.

“Semua harus dilayan dengan cara yang sama…. Jadi, ia mestilah yang berdasarkan keadilan, rasa hormat dan persefahaman, belas kasihan dan undang-undang antarabangsa,” jelasnya lagi.

Semasa ditemui media kemudiannya, Anwar berkata, beliau dijadualkan bertemu Menteri Luar China Wang Yi di Pulau Pinang esok.

“Kami akan membincangkan isu dua hala, perdagangan dan juga beberapa isu berkaitan kedua-dua negara dari segi hubungan dua hala,

“Kita mempunyai hubungan yang erat sekarang, dan saya mahu meningkatkannya,” ujarnya lagi.-airtimes.my

Related Articles

Leave a Reply