Home SemasaGlobal Ukraine cuba cetus pencemaran radioaktif di Kharkiv – Rusia

Ukraine cuba cetus pencemaran radioaktif di Kharkiv – Rusia

by M.Daim

MOSKOW, 7 Mac – Kementerian Pertahanan Rusia hari ini menyatakan pihak Ukraine cuba melakukan pencemaran radioaktif di Kharkiv.

“Tentera Ukraine dan militan Azov telah merancang untuk meletupkan sebuah reaktor eksperimental di Institut Fizik dan Teknologi Kharkiv,

“Malah mereka akan menuduh Tentera Rusia melakukan kerosakan tersebut,” kata Kementerian Pertahanan Rusia dam satu kenyataan.

Kharkiv merupakan bandar kedua terbesar di Ukraine dan mempunyai hampir 1.5 juta penduduk.

Bandar majoriti etnik Rusia ini merupakan pusat keagamaan di timur Ukraine dan menempatkan pelbagai universiti yang khusus dalam bidang sains, nuklear serta aeroangkasa.

Sementara itu, Presiden Rusia, Vladimir Putin mendedahkan ancaman sabotaj stesen janakuasa nuklear oleh Ukraine di Zaporozhye.

Beliau menyatakan perkara tersebut dalam satu panggilan telefon dengan Presiden Perancis, Macron pada Ahad.

“Ianya satu cubaan untuk menuduh Rusia bertanggungjawab dalam sebarang insiden melibatkan kemalangan radioaktif di Ukraine,” jelas pihak Pejabat Presiden Rusia dalam satu kenyataan.

Selain daripada itu, Putin memberi jaminan kawasan radioaktif Chernobyl di kawal rapi oleh pasukan Tentera Rusia.

“Ini bagi memastikan sebarang kemungkinan ancaman kemalangan yang disengajakan oleh Ukraine dapat diatasi,” katanya.

Dalam pada itu, Putin menyatakan kesediaan Moskow untuk meneruskan rundingan dengan Ukraine dengan syarat Kyiv akur dengan permintaan Rusia.

Putin turut menyeru Macron untuk aktif melobi kepada Ukraine untuk mematuhi undang-undang kemanusiaan antarabangsa. – airtimes.my

Related Articles

Leave a Reply