Home Pertahanan dan KeselamatanTentera Laut #Pertahanan: Zulhelmy kini dilantik Timbalan Panglima Tentera Laut baharu

#Pertahanan: Zulhelmy kini dilantik Timbalan Panglima Tentera Laut baharu

by Nurulhuda

KUALA LUMPUR, 11 Ogos – Laksamana Madya Datuk Zulhelmy Ithnain dilantik sebagai Timbalan Panglima Tentera Laut bagi menggantikan Laksamana Madya Datuk Sabri Zali yang memegang jawatan itu sejak 27 Januari lalu.

Zulhelmy yang sebelum ini memegang jawatan Presiden Pusat Pengajian Pertahanan Nasional (PUSPAHANAS) telah menyerahkan tugasnya kepada Sabri, pada Jumaat.

Majlis serah terima tugas Timbalan Panglima Tentera Laut dan Presiden PUSPAHANAS telah disaksikan oleh Panglima Angkatan Tentera, Jeneral Tan Sri Affendi Buang serta Panglima Tentera Laut, Laksamana Tan Sri Abdul Rahman Ayob di PUSPAHANAS.

Turut hadir, Ahli Jawatankuasa Laksamana Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM).

Cawangan Komunikasi Strategik, Markas Tentera Laut memaklumkan, Zulhelmy telah menyertai perkhidmatan TLDM pada 6 Ogos 1986 dan ditauliahkan pada tahun 1988.

Beliau telah dilantik sebagai Presiden PUSPAHANAS pada 6 Oktober 2022.

Penyerahan Nota Serah Tugas Timbalan Panglima Tentera Laut oleh Laksamana Madya Datuk Sabri Zali (kiri) kepada Laksamana Madya Datuk Zulhelmy Ithnain (kanan) yang disaksikan oleh Panglima Tentera Laut, Laksamana Tan Sri Abdul Rahman Ayob. Foto: TLDM

“Antara jawatan yang pernah dipegang sepanjang perkhidmatannya termasuklah Pegawai Memerintah Kapal Selam Pertama TLDM iaitu KD TUNKU ABDUL RAHMAN, Pegawai Memerintah Pusat Latihan Kapal Selam TLDM, Timbalan Panglima Angkatan Kapal Selam dan juga Panglima Angkatan Kapal Selam,

“Jawatan lain yang pernah disandang beliau termasuk Asisten Ketua Staf Perancangan dan Pembangunan, Markas Tentera Laut dan seterusnya Panglima Wilayah Laut 1 di Kuantan, Pahang,” jelas pihak TLDM.

Sementara itu, Sabri yang sebelum ini telah memegang jawatan Timbalan Panglima Tentera Laut kini dilantik sebagai Presiden PUSPAHANAS yang baharu.

Beliau telah dilahirkan pada 4 Mac 1967 di Rawang, Selangor.

“Antara jawatan penting yang pernah disandang beliau adalah Pegawai Memerintah KD JEBAT merangkap Pegawai Kanan Armada, Asisten Ketua Staf Sumber Manusia di Markas Tentera Laut, Komandan Maktab Pertahanan Angkatan Tentera, Panglima Wilayah Laut 2 dan Panglima Armada Timur,” jelasnya lagi. -airtimes.my

Related Articles

Leave a Reply