Home SemasaGlobal India hantar bantuan 2,500 tan gandum ke Afghanistan

India hantar bantuan 2,500 tan gandum ke Afghanistan

by Air Times News Network

NEW DELHI, 23 Feb – India telah menghantar sebanyak 2,500 tan pertama bantuan gandum kepada penduduk Afghanistan yang berdepan krisis kemiskinan dan kelaparan sejak dikuasai puak Taliban tahun lalu, pada Selasa.

Kementerian Luar India dalam kenyataan yang dilaporkan Reuters berkata, konvoi pertama 50 trak telah bergerak dari bandar Amritsar di utara India selepas satu majlis pelancaran yang turut dihadiri Setiausaha Luar India, Harsh Vardhan Shringla.

“India tetap komited terhadap hubungan istimewanya dengan rakyat Afghanistan,

“Secara keseluruhan, India merancang untuk menghantar sebanyak 50,000 tan metrik gandum ke Afghanistan menggunakan laluan darat melalui Pakistan,” kata kenyataan itu.

Jelas kenyataan itu, kebenaran konvoi seperti ini jarang berlaku, terutamanya selepas India dan Pakistan terlibat dalam beberapa siri perang antara kedua-dua negara jiran. Semenjak itu, Pakistan tidak membenarkan kemasukan barangan dari India berikutan hubungan kedua negara bersenjata nuklear itu semakin tegang.

Terdahulu, Amerika Syarikat (AS) telah membekukan aset dalam denominasi dolar Afghanistan.

Justeru, pentadbiran Taliban telah menggunakan gandum sebagai bayaran untuk beribu-ribu pekerja kerajaan dan buruh apabila krisis kewangan semakin meruncing. – airtimes.my

Related Articles

Leave a Reply