Home SemasaGlobal Ketua militan Filipina maut digempur tentera

Ketua militan Filipina maut digempur tentera

by M.Daim

MANILA, 29 Okt – Pihak tentera Filipina telah mengesahkan kematian seorang ketua militan Daulah Islamiyah – Philippines, Salahuddin Hassan.

Ketua Staf Angkatan Tentera Filipina dalam satu kenyataan berkata, Salahuddin dan isterinya maut dalam satu pertempuran tercetus selama 30 minit di Talayan, Maguindanao, semalam.

“Mayat Salahuddin dan isteri telah ditemui bersama raifal, selempang peluru dan kelopak raifal,” kata Jeneral Jose Faustino Jr.

Sementara itu, Komander Pemerintahan Barat Mindanao, Mejar Jeneral Alfredo Rosario Jr menyifatkan kematian pemimpin tinggi kumpulan militan terbabit adalah satu kejayaan bagi pihak tentera dalam melaksanakan operasi anti-pengganas di Mindanao.

“Kumpulan Daulah Islamiyah – Philippines kan lumpuh dengan kematian ketua mereka,” kata Alfredo.

Daulah (Dawla) Islamiyah – Philippines merupakan merupakan kumpulan bersenjata yang beroperasi di Selatan Filipina. Salahuddin atau dikenali dengan nama Orak, Salah, Tulea, dan Abu Salman merupakan pemimpin tinggi atau emir kumpulan terbabit.

Isterinya, Jehana Mindbida atau Jen bertanggungjawab dalam menguruskan kewangan kumpulan terbabit.

Kumpulan ini menjadi dalang insiden pengeboman pasar malam di Davao City pada September 2016 yang meragut 15 nyawa. – airtimes.my

Related Articles

Leave a Reply