Home Semasa Kenaikan gaji kakitangan awam langkah positif, jurang pencen veteran ATM perlu ditangani

Kenaikan gaji kakitangan awam langkah positif, jurang pencen veteran ATM perlu ditangani

by M.Daim

KUALA LUMPUR, 2 MEI – Presiden Persatuan Pegawai-pegawai Bersara Angkatan Tentera (RAFOC), Leftenan Jeneral Dato’ Sri Abdul Aziz Ibrahim (Bersara) hari ini menegaskan kerajaan perlu memberikan perhatian untuk menangani jurang pencen yang dihadapi oleh veteran.

Menurut beliau, pengumuman kenaikan gaji kakitangan awam yang dibuat baru-baru ini adalah satu langkah yang positif tetapi “adalah penting bagi kerajaan juga menangani jurang pencen yang dihadapi oleh pesara veteran Angkatan Tentera Malaysia (ATM)”.

“Pengumuman kerajaan mengenai kenaikan gaji bagi penjawat awam adalah langkah positif

dalam mengiktiraf nilai dan sumbangan mereka dalam perkhidmatan awam,

“Walau bagaimanapun, adalah penting untuk diakui bahawa peningkatan ini mungkin tidak akan

menyelesaikan jurang pencen yang sedia ada yang dihadapi oleh veteran,” katanya dalam satu kenyataan yang dikeluarkan pada hari ini.

Beliau menjelaskan sistem pencen semasa dikritik kerana tidak mencukupi dan menyebabkan majoriti veteran ATM berhempas pulas untuk meneruskan kelangsungan hidup.

“Salah satu penyelesaian adalah menambah baik skim pencen semasa untuk veteran dengan mengambil kira keadaan dan sumbangan mereka yang unik,

“Skim ini harus menyediakan pendapatan yang mencukupi dan mampan untuk veteran, dengan mempertimbangkan tahun perkhidmatan, pangkat, dan faktor lain yang relevan,

“Selain itu, kerajaan juga boleh mempertimbangkan untuk menyediakan faedah tambahan, seperti sokongan penjagaan kesihatan dan peluang pendidikan, untuk membantu veteran,” ujar beliau.

Abdul Aziz menambah, kerajaan melalui Kementerian Pertahanan telah mempamerkan usaha dan komitmen mereka dalam membantu veteran ATM.

“Penyediaan bayaran insentif khas untuk veteran ATM, peruntukan dana untuk pembangunan keusahawanan veteran,

“Selain itu, kerajaan juga telah menyediakan bantuan kewangan kepada veteran dan keluarga mereka melalui program Bantuan Khas Kewangan Aidilfitri,

“Usaha ini menunjukkan komitmen kerajaan untuk memastikan kesejahteraan veteran dan keluarga mereka, serta mengiktiraf pengorbanan mereka kepada negara,” katanya.

Pada masa yang sama, beliau menegaskan isu jurang pencen yang dihadapi oleh veteran bukanlah sekadar isu moral tetapi turut melibatkan isu ekonomi. – airtimes.my

#AirTimes #Malaysia #Veteran

Related Articles

Leave a Reply