Home Semasa Tak pernah berlaku PM lantik anak jadi penasihat – Muhyiddin

Tak pernah berlaku PM lantik anak jadi penasihat – Muhyiddin

by Nurulhuda

KUALA LUMPUR, 31 Jan – Tan Sri Muhyiddin Yassin pula tampil mengkritik pelantikan Nurul Izzah Anwar sebagai Penasihat Kanan Ekonomi dan Kewangan kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Beliau mendakwa, tindakan Perdana Menteri yang melantik anaknya itu, adalah sebagai satu langkah tidak selari dengan prinsip reformasi yang sekian lama diperjuangkan Anwar dan penyokongnya sebelum ini.

“Tidak pernah berlaku dalam sejarah Malaysia seorang Perdana Menteri melantik anak sebagai penasihat,

“Pelantikan ini menjadikan slogan reformasi yang dilaungkan oleh Anwar sejak lebih 20 tahun lalu sebagai omongan kosong,” katanya menerusi hantaran di Facebooknya pada Isnin.

Pada Ahad lalu, media melaporkan Anwar mengumumkan pelantikan anaknya itu bagi jawatan berkenaan berkuat kuasa pada 3 Januari lalu.

Perdana Menteri kemudian menjelaskan pelantikan Nurul Izzah tidak akan menerima sebarang elaun dan beliau sendiri mempelawa anaknya, yang juga bekas Ahli Parlimen Permatang Pauh itu membantunya sebagai penasihat di Jabatan Perdana Menteri dan Kementerian Kewangan.

Pelantikan itu juga mengundang perdebatan dalam kalangan pengguna di media sosial selain kritikan banyak pihak lain.

Muhyiddin yang juga Pengerusi Perikatan Nasional (PN) itu berkata, langkah terbaharu Anwar itu bukan satu-satunya tindakan dilakukan Anwar yang dilihat bertentangan dengan prinsip reformasi sejak Ahli Parlimen Tambun itu memegang jawatan pada akhir November tahun lalu.

Jelasnya, ini kerana Anwar dilihat tidak memulakan langkah pentadbirannya dengan betul sejak daripada awal apabila melantik Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi yang sedang berhadapan dengan pertuduhan di Mahkamah sebagai Timbalan Perdana Menteri.

Selain itu, menurut Muhyiddin, tindakan Anwar untuk memegang jawatan sebagai Menteri Kewangan juga tidak selari dengan prinsip dilaungkan oleh Presiden PKR itu.

“Sebagai pemimpin parti pembangkang, saya boleh saja mengambil kesempatan daripada kesilapan demi kesilapan yang dilakukan oleh Anwar dan kerajaannya. Tetapi sebagai rakyat biasa, saya tidak rela melihat maruah negara tercalar kerana keterlanjuran Perdana Menteri,

“Masih belum terlambat untuk Anwar memperbaiki keadaan. Letak jawatan sebagai Menteri Kewangan. Fokus kepada tugas sebagai Perdana Menteri lebih-lebih lagi ketika rakyat dan negara sedang menghadapi waktu yang sukar,” ujarnya lagi.

Pada masa sama, Muhyiddin turut menasihatkan agar Ahmad Zahid diberikan cuti sehingga perbicaraan dihadapi Ahli Parlimen Bagan Datuk itu selesai.

“Akhir sekali, nasihatlah Nurul Izzah supaya meletak jawatan sebagai Penasihat Perdana Menteri. Saya percaya beliau seorang pemimpin wanita muda yang berbakat dan berpotensi besar,

“Janganlah pelantikan kecil yang tidak kena pada tempatnya ini menjadi titik hitam dalam perjalanan politiknya menuju masa hadapan yang mungkin lebih cerah,” tegasnya.-airtimes.my

Related Articles

Leave a Reply