Home Semasa Mana lebih penting, isu kedaulatan negara atau hutan di Malaysia? – Ahli Parlimen Kota Belud

Mana lebih penting, isu kedaulatan negara atau hutan di Malaysia? – Ahli Parlimen Kota Belud

by Nurulhuda

KUALA LUMPUR, 18 Jul – Ahli Parlimen Kota Belud, Isnaraissah Munirah Majilis digantung 2 hari daripada menghadiri persidangan Parlimen selepas mempertikaikan tindakan Speker Dewan Rakyat yang menolak usul berkaitan tuntutan waris Kesultanan Sulu terhadap Sabah dibahaskan.

Perintah itu dikeluarkan oleh Timbalan Speaker, Datuk Mohd Rashid selepas Isnaraissah meminta Speaker Dewan Rakyat, Tan Sri Azhar Harun menjelaskan tindakan menolak usul dikemukakannya berhubung 2 anak syarikat Petronas di Luxembourg yang dilapor dirampas waris Kesultanan Sulu.

Sebelum itu, Dewan Rakyat kecoh ekoran Isnaraissah yang terus ingin membahaskan isu berkaitan tuntutan Sulu itu.

Isnaraissah menjelaskan, sudah 3 kali usulnya mengenai anak syarikat Petronas itu ditolak di Dewan Rakyat dan menegaskan isu itu mengenai kedaulatan negara serta bukan soal remeh yang boleh diketepikan.

“Buat kali ketiga, Tuan Speker telah menolak usul yang saya cuba bawa untuk di bahaskan di dewan,

“Saya ingin bertanya kerajaan, sampai tahap apa yang membolehkan bahas ini dibolehkan dalam dewan ini? pasal Sabahkah kamu tidak peduli, sebab Sulu tuntut Sabah saja, bukan negeri lain,

“Jangan sampai Sabah sudah tergadai, baru kerajaan hendak bertindak, “ tegasnya.

Dewan kecoh selepas beberapa Ahli Parlimen dari Sabah tidak berpuas hati usul ekoran usul itu ditolak dan Isnaraissah digantung 2 hari.

Sementara itu, Isnaraissah turut menggesa kerajaan untuk membuat tindakan yang tegas terhadap isu ini demi menjaga kedaulatan Sabah.

“Apa yang kami mahu adalah pendirian negara, ketegasan negara intuk melawan tuntutan ini secara habis,

“Jadi untuk kali ini, saya bawa sekali lagi isu ini untuk dibahaskan, tetapi ia dihalang,

“Tidak cukup lagikah aset Petronas negara dirampas? Sekarang kita mahu tunggu apa lagi yang hilang dan baru hendak bertindak,

“Saya minta kerajaan untuk menerima isu ini. Ini soal kedaulatan negara, bukan isu lain-lain,” jelasnya dalam sidang media di Parlimen, pada Isnin. -airtimes.my

Related Articles

Leave a Reply