Home Semasa SPRM siasat dakwaan salah guna kuasa pegawai MARA

SPRM siasat dakwaan salah guna kuasa pegawai MARA

by Air Times News Network

KUALA LUMPUR, 6 Feb – Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) akan memulakan siasatan berhubung dakwaan wujudnya isu integriti melibatkan pegawai kanan Majlis Amanah Rakyat (MARA) Corp.

SPRM dalam satu kenyataan berkata, suruhanjaya itu memandang serius dakwaan tersebut dan akan memulakan siasatan pada Isnin (7 Februari) dengan mengambil keterangan beberapa saksi daripada MARA Corp.

“SPRM memandang serius dakwaan wujud isu integriti membabitkan beberapa pegawai kanan MARA yang sedang disiasat secara dalaman oleh agensi berkenaan,” katanya.

Menurutnya, siasatan akan dijalankan mengikut Seksyen 23(1) Akta SPRM 2009 berkaitan dengan kesalahan mana-mana pegawai badan awam yang menggunakan jawatan atau kedudukannya untuk mendapat suapan.

Terdahulu, Pengerusi MARA, Datuk Seri Azizah Mohd Dun berkata, pihaknya tidak memandang ringan dakwaan salah guna kuasa atau urus tadbir dalam agensi itu dan anak syarikatnya.

MARA tidak akan berkompromi dan melindungi mana-mana individu terbabit dalam salah guna kuasa atau tidak berintegriti.

Jelasnya, MARA memandang serius terhadap kejadian penyebaran dokumen pentadbiran dalaman kepada pihak awam yang menimbulkan persepsi negatif terhadap MARA dan anak syarikat berkaitan.

Katanya, siasatan lanjut terhadap MARA Corp telah dimulakan untuk menyemak dokumen berkaitan bagi memastikan pengurusan syarikat sentiasa berlandaskan tadbir urus yang baik.

Sebelum itu, tular berkenaan sepucuk surat berhubung permohonan untuk melakukan siasatan terhadap 5 pegawai tinggi MARA. – airtimes.my

 

 

 

 

Related Articles

Leave a Reply