Home Semasa Malaysia sumbang bantuan perubatan COVID-19 kepada Indonesia

Malaysia sumbang bantuan perubatan COVID-19 kepada Indonesia

by Nurulhuda

KUALA LUMPUR, Sept 15 — Malaysia menyerahkan sumbangan peralatan dan bekalan perubatan kepada Indonesia bagi membantu republik itu memerangi pandemik COVID-19, hari ini.

Sumbangan tersebut diserahkan oleh Menteri Luar Datuk Saifuddin Abdullah kepada Duta Besar Indonesia ke Malaysia, Hermono, di Pangkalan Udara Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) Subang.

Saifuddin berkata, bantuan itu mencerminkan hubungan baik dan kukuh di antara kedua-dua negara, dan sebagai jiran terdekat, Malaysia dan Indonesia akan terus bekerjasama erat dalam memerangi pandemik COVID-19.

“Walaupun Malaysia sendiri masih lagi berdepan dengan pandemik COVID-19 serta kekangan-kekangan yang datang dengannya, namun ia tidak menghalang kita untuk membantu mengikut kemampuan kita,

“Di samping usaha-usaha domestik kita untuk menangani wabak COVID-19, kita juga perlu melihat kepada situasi dan kebajikan mereka yang berada di sekeliling kita, termasuk juga jiran-jiran tetangga kita,” katanya pada majlis penyerahan itu.

Menurutnya, sumbangan yang dihulurkan Malaysia kepada Indonesia yang berupa tangki ISO mengandungi oksigen cecair, pemekat oskigen, ubat-ubatan terapeutik serta barangan perubatan pakai buang,

“Kesemua bantuan ini telah dihantar melalui pesawat pengangkut C-130 Hercules milik Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) dan barangan selebihnya akan dihantar secara berperingkat,” jelasnya.

Dalam masa yang sama, Saifuddin berkata, kerajaan akan meneruskan kerjasama rapat dengan negara-negara ASEAN dan rakan antarabangsa dalam menangani implikasi COVID-19 serta ke arah pemulihan sepenuhnya.

Sementara itu, Menteri Kanan Pertahanan, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein yang turut hadir menyaksikan penyerahankan itu meluahkan rasa bangga dengan usaha Angkatan Tentera Malaysia (ATM) yang telah menguruskan proses penghantaran tesebut.

“ATM amat bangga untuk menjadi sebahagian daripada usaha ini yang mana peralatan-peralatan perubatan yang disumbangkan Malaysia ini akan dihantar ke Indonesia menggunakan pesawat khas TUDM,

“Ia termasukah 880 unit Oxygen Concentrators; 22,220 kotak Peralatan Perlindungan Diri (PPE); 17,250 kotak face masks; 1,146 kotak face shield; 9,300 kotak sarung tangan; 1,150 kotak hand sanitizers; serta beberapa lagi peralatan lain,” katanya menerusi hantaran di media sosialnya. -airtimes.my

Related Articles

Leave a Reply