Home Semasa Rasuah: Musa Aman berdepan 35 pertuduhan berhubung kontrak konsesi balak di Sabah

Rasuah: Musa Aman berdepan 35 pertuduhan berhubung kontrak konsesi balak di Sabah

by Air Times News Network

KUALA LUMPUR, 5 Nov – Bekas Ketua Menteri Sabah Tan Sri Musa Aman dihadapkan ke Mahkamah Sesyen hari ini atas 35 pertuduhan rasuah berhubung kontrak konsesi balak di negeri Sabah membabitkan wang berjumlah AS$63.3 juta.

Musa yang memakai kot hitam dan bersongkok serta bertongkat memahami setiap pertuduhan yang dibacakan dua jurubahasa mahkamah terhadapnya.

“Faham dan minta bicara,” kata Musa selepas diminta pengakuan oleh Hakim Rozina Ayob.

Mengikut kesemua pertuduhan itu, Musa, sebagai seorang ejen kerajaan negeri Sabah iaitu Ketua Menteri Sabah merangkap Pengerusi Lembaga Pemegang Amanah Yayasan Sabah, dengan secara rasuah memperoleh untuk diri beliau suapan iaitu wang keseluruhan berjumlah AS$63.3 juta (RM263,460,962.313).

Wang suapan itu ialah sebagai dorongan untuk melakukan perbuatan berhubung hal ehwal prinsipal beliau, iaitu memberikan kontrak konsesi balak Sabah kepada beberapa buah syarikat antaranya Syarikat Segar Tepat Sdn Bhd dan J.V. Lestari Sdn Bhd.

Kesemua kesalahan itu didakwa dilakukan di tujuh bank dan institusi kewangan di luar negara, antaranya HSBC Bank, Claymore Plaza, dan Ocean Tower di Singapura serta UBS AG Bank, Central, Hong Kong, China.

Pendakwaan mengikut Seksyen 11(a) Akta Pencegahan Rasuah 1997 (Akta 575) dan boleh dihukum mengikut Seksyen 16 Akta sama.

Jika disabitkan, beliau boleh dihukum maksimum penjara 29 tahun dan denda tidak kurang daripada lima kali ganda jumlah atau nilai suapan yang menjadi hal perkara kesalahan jika ia dapat dinilai dalam bentuk wang, atau RM10,000 mengikut yang mana lebih tinggi.

Pendakwaan dikendalikan oleh Datuk Seri Gopal Sri Ram manakala Musa diwakili peguam Amer Hamzah Arshad. – Bernama

Related Articles

Leave a Reply