Home SemasaGlobal Rusia setuju pelan tindakan kerjasama ketenteraan dengan Vietnam

Rusia setuju pelan tindakan kerjasama ketenteraan dengan Vietnam

by Noor Sheila Amin

Vietnam, 8 April – Rusia telah bersetuju dengan pelan tindakan kerjasama ketenteraan baru dengan Vietnam, yang boleh membawa Moscow ke perjuangan kuasa yang berterusan antara China dan Amerika Syarikat di Laut China Selatan.

Perjanjian itu ditandatangani oleh Menteri Pertahanan Rusia Sergei Shoigu dan rakan sejawatannya dari Vietnam, Ngo Xuan Lich di Moscow, pada Rabu lepas.

Perjanjian itu ditandatangani di luar Persidangan Moscow Keamanan Antarabangsa Ketujuh yang membentangkan butir-butir kerjasama ketenteraan antara kedua-dua negara dari 2018 hingga 2020. Jen. Ngo memberitahu Shoigu dia gembira bahawa Rusia dan Vietnam mengambil langkah untuk mereka meningkatkan koordinasi ketenteraan dan laut.

Sebagai sebahagian daripada perjanjian itu, Rusia akan menggunakan bot menyelamat dari armada Pasifik ke Vietnam, yang akan mengambil bahagian dalam operasi mencari dan menyelamat di rantau ini. Moscow juga akan menghantar delegasi ke Vietnam untuk meneruskan kerja draf perjanjian operasi mencari dan menyelamat untuk kapal selam kurang upaya.
Walaupun Moscow dan Hanoi mempunyai hubungan pertahanan sejak Perang Vietnam, Rusia kini mempromosikan kehadiran yang lebih kuat dan awam.

Tentera Rusia dan Vietnam adalah elemen penting dalam hubungan ini. Pada Februari lepas, dua kapal perang kelas Gepard yang dibina di Rusia memasuki perkhidmatan tentera di laut Vietnam, menyertai dua yang lain yang telah dihantar pada tahun 2011 sebagai sebahagian daripada kontrak $ 350 juta.

Kedua-dua negara bersetuju mengadakan latihan ketenteraan bersama dan Jen. Ngo memaklumkan seramai 176 askar Vietnam akan pergi ke Rusia. Pada akhir bulan Januari, ia diumumkan bahawa pasukan Rusia dan Vietnam telah membuat rancangan untuk latihan tentera bersama yang akan diadakan dalam tempoh tiga tahun akan datang.

Related Articles

Leave a Reply