Home Semasa Ahli keluarga kakitangan kedutaan Malaysia di Lubnan kembali ke tanah air

Ahli keluarga kakitangan kedutaan Malaysia di Lubnan kembali ke tanah air

by Nurulhuda

KUALA LUMPUR, 17 OKT – Ahli keluarga kakitangan Kedutaan Besar Malaysia di Beirut, Lubnan selamat tiba di tanah air, semalam.

Wisma Putra menerusi hantaran di laman Facebook hari ini memaklumkan, mereka dibawa pulang sebagai langkah berikutan situasi yang semakin tegang setelah Israel melancarkan serangan ke atas selatan Lubnan baru-baru ini.

Usaha itu dilakukan sebagai langkah proaktif kerajaan bagi memastikan keselamatan semua rakyat Malaysia di kawasan konflik Palestin-Israel.

Wisma Putra memaklumkan, Kedutaan Besar Malaysia di Beirut bagaimanapun masih beroperasi seperti biasa bagi mengambil langkah berjaga-jaga dan memantau keadaan rakyat Malaysia di negara itu.

“Wisma Putra turut mengambil langkah berjaga-jaga dan memantau keadaan rakyat Malaysia di Lubnan termasuk pasukan pengaman ATM-PBB iaitu MALBATT yang berkhidmat di bawah Pasukan Interim Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu di Lubnan (UNIFIL),” jelas Wisma Putra lagi.

Konflik Palestin-Israel dilaporkan semakin runcing berikutan pertempuran tercetus di kawasan sempadan selatan Lubnan. Beberapa siri pertempuran tercetus semenjak beberapa hari lalu yang menyaksikan Hezbollah dan Israel saling membalas serangan.

Selain daripada itu, Iran turut mengancam untuk melancarkan serangan terhadap Israel sekiranya Gaza terus dibedil.

Selain Lubnan, Israel telah melancarkan serangan udara terhadap Aleppo dan Damsyik di Syria. –airtimes.my

#airtimes #Palestin #Lubnan #Malaysia #semasa

Related Articles

Leave a Reply