Home Semasa MOSTI bangun kod etika, tadbir urus AI, dijangka siap tahun depan

MOSTI bangun kod etika, tadbir urus AI, dijangka siap tahun depan

by Bernama

KUALA LUMPUR, 11 Okt – Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (Mosti) dengan kerjasama Universiti Teknologi Malaysia, wakil agensi kerajaan, institusi pengajian tinggi serta pihak industri sedang membangunkan kod etika dan tadbir urus kecerdasan buatan (AI).

Menerusi hantaran di Facebook, Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi Chang Lih Kang berkata, kod etika serta tadbir urus itu akan menjadi asas kepada pengawalseliaan AI dalam negara dan dijangka siap pada 2024.

Pada masa sama, katanya, Mosti meneliti keperluan mewujudkan rangka kerja perundangan dan Akta AI.

“Minggu ini, dalam sidang Dewan Rakyat ada persoalan dibangkitkan mengenai pemantauan penggunaan teknologi AI iaitu satu teknologi yang kompleks dan proses pengawalan dan pemantauannya melibatkan pelbagai aspek seperti teknikal, perundangan, etika, polisi serta standard/piawaian.

“Pelan Hala Tuju Kecerdasan Buatan Negara 2021-2025 mengandungi tujuh Prinsip AI yang bertanggungjawab dan (IA) senarai panduan bagi membimbing pembangunan AI yang dipercayai serta bertanggungjawab seterusnya dapat melindungi hak dan privasi seseorang individu,” katanya.

Chang berkata, Jabatan Standard Malaysia (JSM) turut menubuhkan Jawatankuasa Cermin Kebangsaan bagi menghasilkan standard AI kebangsaan.

Katanya, jawatankuasa itu dipengerusikan oleh Mimos dan dianggotai wakil kementerian, agensi, akademia serta industri.

“Penggunaan standard dan perundangan saling melengkapi antara satu sama lain,” katanya.

“Kebergantungan kepada aspek perundangan semata-mata dalam pengawalan dan pemantauan teknologi AI akan merencatkan inovasi teknologi ini,” ujarnya lagi. -Bernama

Related Articles

Leave a Reply