Home Pertahanan dan KeselamatanTentera Udara #Pertahanan: Siasatan kes buli 5 pelatih TUDM di peringkat akhir

#Pertahanan: Siasatan kes buli 5 pelatih TUDM di peringkat akhir

by Bernama

IPOH, 3 Sept – Siasatan berhubung kes buli lima pelatih Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) di Pangkalan Udara Kuantan kini di peringkat akhir.

Panglima Tentera Udara, Jeneral Asghar Khan Goriman Khan, berkata individu didakwa terlibat dalam kes memukul pelatih itu akan dipanggil semula untuk disoal siasat polis.

“Jadi, kita tunggu siasatan polis dan tindakan akan diambil dalam masa terdekat,” katanya selepas menyempurnakan Perbarisan Tamat Latihan Perajurit Muda (PjM) Udara Siri 66/2023 di Akademi Tentera Udara, semalam.

Beliau menegaskan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) secara am dan TUDM khususnya tidak berkompromi dengan kes buli melibatkan anggota dan pegawainya.

“Berdasarkan peraturan sedia ada dan undang-undang ATM, sesiapa yang melakukan pembulian akan diambil tindakan tegas, termasuk pemberhentian, tetapi semuanya bergantung kepada hasil siasatan.

“Kita perlu melaksanakan siasatan terperinci sebelum apa-apa tindakan diambil,” katanya sambil menambah semua yang disyaki terlibat dalam kes itu ditempatkan semula di unit masing-masing.

Pada 9 Mei lepas, Ketua Polis Pahang, Ramli Mohamed Yoosuf dilaporkan berkata pihaknya merekodkan lebih 10 keterangan dalam siasatan kes itu, termasuk lima pelatih mendakwa menjadi mangsa, selain enam pelatih didakwa melakukan perbuatan tersebut.

Sebelum ini, Ramli mengesahkan pihaknya menerima laporan empat lagi pelatih mendakwa turut menjadi mangsa buli di pangkalan udara itu selepas seorang bapa membuat laporan polis mendakwa anaknya dibuli.

Media melaporkan lima pelatih kursus TUDM dipukul senior ketika menjalani latihan di Pangkalan Udara Kuantan dan kejadian terbongkar selepas keluarga seorang mangsa membuat laporan polis sebelum ditularkan di Twitter. -Bernama

Related Articles

Leave a Reply