Home Semasa Malaysia hantar 21 anggota pasukan peninjau khas ke Syria

Malaysia hantar 21 anggota pasukan peninjau khas ke Syria

by Bernama

SEPANG, 15 Feb – Malaysia menghantar seramai 21 anggota delegasi Pasukan Peninjau Khas ke Syria, bagi mendapatkan gambaran sebenar serta membuat penilaian di lapangan mengenai bentuk bantuan kemanusiaan yang diperlukan negara itu, yang turut dilanda bencana gempa bumi awal bulan ini.

Menteri Luar, Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir berkata pasukan itu yang diketuai Timbalan Ketua Setiausaha Hubungan Dua Hala Kementerian Luar Datuk Norman Muhamad, akan membuat tinjauan di kawasan tersebut dan menghantar laporan dengan kadar segera, bagi membolehkan tindakan susulan dibuat.

“Kita sedia maklum kesukaran untuk masuk ke Syria sebelum ini, disebabkan antara lain sekatan yang dikenakan ke atas negara berkenaan, dan beberapa hari lepas sekatan itu telah ditarik balik bagi membolehkan bantuan-bantuan kemanusian masuk ke sana.

“Malaysia tidak menunggu lama dan kita terus bertindak dan berbincang dengan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim dan beliau dengan segera meminta kita membuat persiapan bagi menghantar pasukan peninjau malam ini,” katanya kepada media semasa pelepasan pasukan khas ke Syria di sini, hari ini.

Turut hadir Kuasa Usaha Sementara Kedutaan Besar Syria di Kuala Lumpur, Mohd Ghiath Ibrahim.

Zambry berkata, pasukan khas itu, terdiri daripada wakil daripada Kementerian Luar, Agensi Pengurusan Bencana Negara (Nadma), Angkatan Tentera Malaysia (ATM), Polis Diraja Malaysia dan Kementerian Kesihatan, serta Persatuan Bulan Sabit Merah Malaysia dan MERCY Malaysia.

“Kepakaran pasukan ini (selain) terdiri daripada pelbagai agensi, latar belakang (anggota pasukan) adalah dalam bidang perubatan, keselamatan, pakar di dalam hal-hal mencari dan menyelamat (SAR) serta logistik.

“Ini sangat mustahak, kerana kita nak buat tindakan yang proaktif bagi membantu Syria dan yang paling mustahak, maklumat itu hendaklah disampaikan segera bagi kita membuat tindakan susulan jadi kita tidak perlu tunggu mereka pulang baru kita hantar (bantuan),” katanya Malaysia juga merancang menghantar pasukan ATM bagi mendirikan hospital medan di situ.

Zambry berkata, pasukan itu akan bergerak dari sini ke Istanbul, Turkiye dan ‘terbang’ ke Beirut, Lebanon sebelum memasuki Syria menggunakan jalan darat.

Beliau berkata pasukan itu turut membawa bantuan kemanusian seperti bekalan perubatan dan makanan.

“Kita doakan pasukan kita yang akan pergi ini, semoga dengan niat yang baik mereka akan sampai ke sana dan melaksanakan tugas sebaik-baiknya, dalam memberi bantuan kemanusiaan,” katanya.

Sementara itu, Mohd Ghiath berkata, rakyat Syira berterima kasih kepada kerajaan dan rakyat Malaysia kerana membantu mereka.

“Saya mahu berterima kasih atas bantuan untuk Syria dan sumbangan yang akan dihantar. Pada masa ini kami berhadapan dengan kekurangan kesemuanya seperti ubat-ubatan, minyak dan elektrik dan ramai yang berada dalam kesukaran,” katanya.

Terdahulu, Anwar semasa menjawab soalan mengenai pendirian Malaysia melibatkan penghantaran pasukan bantuan ke Syria di Parlimen hari ini, beliau berkata setakat ini bantuan yang akan dihantar ke negara itu adalah dana dan peralatan perubatan, termasuk membawa satu kelengkapan hospital daripada ATM untuk dipasang di sana.

Pada 6 Februari lalu, dua gempa bumi kuat melanda bahagian selatan dan tenggara Turkiye serta bahagian barat laut Syria, yang mencatatkan jumlah korban di dua negara terbabit melebihi 35,000 orang dengan puluhan ribu lagi cedera.

Gempa bumi pertama berukuran 7.8 pada skala Richter itu, melanda pada 4:17 pagi (01:17 GMT) dan berpusat di daerah Pazarcik di wilayah Kahramanmaras dan kurang daripada 12 jam kemudian, gegaran magnitud 7.6 itu pula melanda kawasan yang sama. – Bernama

Related Articles

Leave a Reply