Home SemasaGlobal Narathiwat digegar insiden letupan bom dan tembakan

Narathiwat digegar insiden letupan bom dan tembakan

by Air Times News Network

NARATHIWAT, 29 Dis – Empat daerah di wilayah Narathiwat, selatan Thailand digegarkan dengan lapan letupan bom dan insiden tembak-menembak antara individu bersenjata dengan anggota pasukan keselamatan.

Memetik laporan Bernama, insiden keganasan itu berlaku sejak petang Jumaat dan berlanjutan sepanjang malam.

“Kami telah mengarahkan agar semua anggota polis di wilayah Narathiwat diletakkan dalam keadaan berjaga-jaga khususnya mereka yang bertugas di pos-pos keselamatan,” kata Ketua Polis Narathiwat Mej Jen Dusadee Choosankij di sini.

Siri keganasan bermula pada 6.30 petang Jumaat (waktu tempatan) apabila sekumpulan individu bersenjata menyerang hendap pos keselamatan di Mukim Kalisa di daerah Ranget, wilayah terbabit.

Drama tembak-menembak menggunakan senjata ringan serta pelancar bom M79 berlarutan dalam 10 minit, tanpa mengakibatkan sebarang kecederaan atau kematian di kedua-dua pihak.

Menurut sumber polis tempatan, motif serangan hendap itu adalah untuk merampas senjata api digunakan oleh anggota keselamatan yang bertugas tetapi gagal.

Penyerang yang tidak dikenali itu turut menebar paku dan menebang pokok di laluan menuju ke pos keselamatan terbabit bagi menghalang penghantaran bantuan oleh anggota keselamatan yang berhampiran.

Sementara itu di daerah Chana, empat butir bom yang menyasarkan tiang-tiang elektrik diletupkan.

Letupan bom turut dilaporkan berlaku di daerah Sisakorn dan Takbai tetapi tidak menyebabkan sebarang kecederaan, tetapi empat pengguna jalanraya cedera ringan dalam satu lagi kejadian serangan bom di Kampung Sako Jumaat malam.

Pihak keselamatan Thailand turut menemui 18 butir bom buatan sendiri di tiga daerah Narathiwat yang kemudian dimatikan oleh anggota skuad pemusnah bom.

Related Articles

Leave a Reply