Home Semasa Bekas KP beri keterangan pada SPRM

Bekas KP beri keterangan pada SPRM

by Air Times News Network

PUTRAJAYA, 5 Dis – Bekas ketua pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Dzulkifli Ahmad hadir ke bangunan ibu pejabat SPRM di Putrajaya hari ini bagi memberikan keterangan berhubung laporan audit 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Dzulkifli tiba di bangunan SPRM pada pukul 10.25 pagi menaiki kereta SUV hitam, dengan bersut hitam dan berkemeja putih.

Dzulkifli dipercayai antara saksi yang dipercayai dipanggil SPRM bagi membantu siasatan berkenaan.

Pada 25 Nov lalu, Ketua Audit Negara Tan Sri Dr Madinah Mohamad mendedahkan laporan akhir audit 1MDB telah diubah dan bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak tahu perkara itu.

Antara lain Madinah mendedahkan bahawa dua perkara penting yang digugurkan dalam laporan itu ialah kehadiran ahli perniagaan yang diburu Low Taek Jho atau Jho Low dalam satu mesyuarat Lembaga Pengarah 1MDB serta status kewangan 1MDB.

Menurut Madinah, antara individu yang terbabit dalam pindaan itu ialah bekas Ketua Setiausaha Sulit kepada bekas Perdana Menteri, Tan Sri Shukry Salleh, bekas Ketua Setiausaha Negara Tan Sri Dr Ali Hamsa, bekas Ketua Audit Negara Tan Sri Ambrin Buang serta bekas Ketua Pegawai Eksekutif 1MDB Arul Kanda.

Pada hari sama, SPRM dilaporkan berkata pihaknya sudah memulakan siasatan berkaitan dakwaan pindaan laporan itu dan akan memanggil beberapa saksi bagi memberi keterangan dan membantu siasatan.

Pada 26 Nov, Ambrin hadir memberi keterangan kepada SPRM bagi membantu siasatan itu.

Dzulkifli dilantik sebagai Ketua Pesuruhjaya SPRM pada 1 Ogos 2016, menggantikan Tan Sri Abu Kassim.

Pada 14 Mei lalu beliau memohon untuk menamatkan jawatannya di suruhanjaya itu dan kembali bertugas di Jabatan Peguam Negara.

Related Articles

Leave a Reply