Home Semasa Jual kapal Equanimity tak langgar undang-undang AS, Indonesia – Dr. M

Jual kapal Equanimity tak langgar undang-undang AS, Indonesia – Dr. M

by Air Times News Network

PELABUHAN KLANG, 11 Ogos – Keputusan kerajaan mahu menjual kapal persiaran mewah Equanimity tidak melanggar undang-undang Amerika Syarikat (AS) atau Indonesia, kata Tun Dr Mahathir Mohamad.

Perdana Menteri menegaskan walaupun kapal itu ditahan di perairan Bali menerusi kerjasama di antara AS dan Indonesia, Equanimity pada prinsipnya adalah hak milik kerajaan Malaysia.

Katanya, ini berdasarkan hasil siasatan Jabatan Kehakiman AS (DoJ) yang mendapati kapal persiaran mewah itu dibeli daripada wang dicuri daripada 1Malaysia Development Berhad (1MDB) yang menjadi hak kerajaan.

“Kita berhubung dengan mereka dan kita tidak fikir mereka akan ambil tindakan terhadap kita. Mereka hanya hendak ambil tindakan terhadap Jho Low.

“DoJ siasat dan dapati kapal persiaran mewah itu milik Jho Low dan ia dibeli daripada wang 1MDB.

“Mereka ada dokumen dan meyakinkan kerajaan, maka kapal persiaran itu milik kita. Jika Malaysia hendak simpan ia menjadi milik kita. Tapi kita mahu jual dengan segera,” katanya.

Beliau berkata pada sidang media selepas meluangkan masa sejam setengah meninjau dan memeriksa Equanimity di dermaga Boustead Cruise Centre hari ini.

Dr Mahathir memasuki kapal berkenaan kira-kira jam 12 tengah hari diiringi Menteri Kewangan, Lim Guan Eng; Menteri Pertahanan, Mohamad Sabu; Timbalannya, Liew Chin Tong dan Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Undang-undang), Hanipa Maidin.

Turut serta Panglima Angkatan Tentera Malaysia, Jeneral Tan Sri Zulkifli Zainal Abidin; Panglima Tentera Laut, Laksamana Tan Sri Ahmad Kamarulzaman Ahmad Badaruddin dan Ketua Polis Negara, Tan Sri Mohamad Fuzi Harun.

Bagaimanapun, media yang membuat liputan hanya dibenarkan mengambil gambar dan video pada jarak 200 meter dari dermaga dan tidak dibenarkan melihat lebih dekat kapal persiaran mewah itu.

Equanimity tiba di Pelabuhan Klang pada Selasa lalu selepas dibawa dari Indonesia selepas disita Februari lalu sebagai sebahagian bahan bukti siasatan DoJ terhadap isu 1MDB.

Ia dirampas polis Indonesia Februari lalu, adalah antara aset bernilai AS$1.7 bilion (RM6.93 bilion) yang dikatakan penyiasat AS dibeli secara haram menggunakan wang disalurkan daripada dana 1MDB.

Terdahulu, Perdana Menteri berkata, kerajaan berhasrat menjual segera Equanimity kerana mahu mendapatkan semula wang 1MDB dan pada masa sama tidak mahu menanggung terlalu lama kos penyelenggaraan bot mewah itu.

“Kerajaan perlu menjual segera bot mewah ini dan akan mencari pengiklan seluruh dunia untuk menjualnya.

“Ia sangat mahal, penyelenggaraannya tinggi sehingga lebih RM2 juta sebulan. Ia ada keseluruhan 35 kru walaupun hanya 18 bertugas. Kita tidak mahu tanggung kos selenggara begitu lama.

“Ia bot yang sangat mewah. Mungkin orang kaya saja mampu beli. Mungkin orang Arab atau individu seperti Bill Gates yang mampu membelinya,” katanya.

Related Articles

Leave a Reply