Home SemasaGlobal Israel mula kosongkan kawasan bandar berhampiran sempadan Lubnan

Israel mula kosongkan kawasan bandar berhampiran sempadan Lubnan

by M.Daim

BEIRUT, 13 OKT – Tentera Israel telah mengarahkan beberapa kawasan berhampiran sempadan Lubnan dikosongkan serta merta.

Menurutnya, arahan itu meliputi beberapa sektor di kawasan bandar Metula dan diisytiharkan sebagai kawasan tentera.

Arahan itu turut mengarahkan penduduk yang telah meninggalkan kawasan tersebut untuk tidak kembali sehingga notis baharu dikeluarkan.

Dalam pada itu, Israel sedang mengatur gerak pasukan tenteranya ke kawasan berhampiran sempadan Lubnan bagi menghadapi sebarang kemungkinan.

Ini berikutan rentetan insiden berlaku di kawasan selatan Lubnan dalam beberapa hari lalu.

Serangan roket telah dilancarkan oleh kumpulan Palestine Islamic Jihad (PIJ) sebagai tindak balas terhadap Israel di Gaza. Pun begitu, tentera Tel Aviv telah melancarkan serangan balas dan turut menyasarkan beberapa kedudukan Hezbollah.

Kumpulan Hezbollah sebelum ini menyatakan sekurang-kurangnya 9 anggotanya terkorban dalam serangan balas tersebut. Kumpulan bersenjata pro-Iran terbabit telah melancarkan serangan roket anti kereta kebal, mortar dan roket terhadap Israel.

Malah, terdapat serangan direkodkan dari arah Bukit Golan, Syria. Israel turut melancarkan serangan udara terhadap lapangan terbang di Damsyik dan Aleppo. Serangan tersebut telah menjejaskan operasi kedua-dua lapangan terbabit.

Baru-baru ini, Menteri Luar Iran menyuarakan amaran keras kepada Tel Aviv untuk berhadapan dengan peperangan baharu di garisan hadapan lain sekiranya mereka tidak menghentikan serangan terhadap Gaza.

“Melihat  tindakan agresif, jenayah perang dan pengepungan terhadap Gaza, garisan peperangan baharu mungkin akan berlaku,” katanya. – airtimes.my

#AirTimes #Gaza #Palestin #Lubnan #Israel

Related Articles

Leave a Reply