Home SemasaGlobal Amerika Syarikat perlu bersedia hadapi peperangan serentak dengan Rusia dan China

Amerika Syarikat perlu bersedia hadapi peperangan serentak dengan Rusia dan China

by M.Daim

WASHINGTON, 13 OKT – Panel kongres Amerika Syarikat menggesa Washington untuk bersedia hadapi kemungkinan peperangan serentak dengan China dan Rusia.

 

Gesaan itu disuarakan oleh Suruhanjaya Postur Strategik Kongres, hari ini.

 

Menurutnya, Amerika Syarikat perlu meningkatkan keupayaan konvensional, mempertingkatkan perikatan dan menambah keupayaan serta modenisasi keupayaan nukelearnnya.

 

“Kami sedar akan keadaan semasa kewangan tetapi kami percaya negara (Amerika Syarikat) perlu melakukan sedikit pelaburan (pembiayaan terhadap pertahanan,” kata pengerusi suruhanjaya  , Madelyn Creedon dan timbalan pengerusinya, Jon Kyl.

 

Laporan itu juga menyatakan Amerika Syarikat perlu berusaha untuk mengekalkan nilai aturan sejagat terutamanya dalam menghadapi risiko dari Rusia dan China.

 

“Amerika Syarikat dan sekutunya perlu bersedia untuk menghalang serta mengalahkan kedua-dua lawannya secara serentak,” kata laporan itu.

 

Panel ini ditubuhkan pada tahun 2022 oleh Kongres Amerika Syarikat dengan melibatkan 6 ahli parti Demokrat dan 6 lagi dari Republican.

 

Panel ini memainkan peranan dalam melaksanakan taksiran dan penilaian terhadapa ancaman jangka panjang kepada Washington disamping memberikan saranan terhadap keupayaan serta pasukan tenteranya.

 

Laporan itu turut menjangkakan ancaman China dan Rusia dijangka akan terus meningkat pada tahun 2027 hingga 2035.

 

“Oleh yang demikian, Amerika Syarikat perlu membuat keputusan sekarang sebagai langkah permulaan untuk hadapi sebarang kemungkinan,” kata laporan setebal 145 muka surat itu.

 

Antara saranan lain yang dikemukakan adalah menghantar senjata nuklear taktikat ke Asia dan Eropah serta menambah pengeluaran pesawat pengebom taktikal B-21.

 

Selain itu, laporan itu turut mengulas keperluan penambahan kapal selam nuklear kelas COLUMBIA berbanding jumlah yang sedang dirancang pada ketika ini. – airtimes.my

 

#AirTimes #Malaysia #Global #AmerikaSyarikat

Related Articles

Leave a Reply