Home Politik Kes bunuh diri meningkat, PEJUANG tuntut penjelasan Rina Harun

Kes bunuh diri meningkat, PEJUANG tuntut penjelasan Rina Harun

by Nurulhuda

KUALA LUMPUR, 1 Jul – Parti Pejuang Tanahair (PEJUANG) menuntut penjelasan dari Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPWKM), Datuk Seri Rina Mohd Harun berhubung kes bunuh diri yang semakin meningkat di negara ini.

Ketua Penerangan PEJUANG, Ulya Aqamah Husamudin berkata, pihaknya masih mencari apakah tindakan yang bakal diambil oleh kementerian itu dalam menangani permasalah ini.

“Sudahlah setiap hari ada yang mati kerana kegagalan mengurus COVID-19, ditambah pula yang membunuh diri akibat tertekan, kerajaan Perikatan Nasional (PN) masih tidak proaktif menangani masalah rakyat dan hanya menggunakan solusi politik berbanding bukti-bukti data serta sains,

“Apa tindakan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat? Berapa ramai lagi nyawa yang perlu hilang sehingga Menteri bertindak?,” soalnya dalam kenyataan, hari ini.

Menurutnya, statistik kes bunuh diri terkini yang dikeluarkan oleh Polis Diraja Malaysia (PDRM) pada hari ini adalah amat memeranjatkan dengan 468 kes sejak Januari hingga Mei 2021.

“468 kes bunuh diri bukannya satu angka yang kecil. Kita saban hari menerima gambar atau video berkenaan kejadian bunuh diri dan akhirnya statistik PDRM yang dikeluarkan hari ini memberi gambaran yang jelas betapa tertekannya sektor sosial negara,

“Kegagalan siapakah ini? Rakyat atau kerajaan pemerintah yang kurang peka dengan kesihatan mental rakyatnya?

“Memang benar, Malaysia sedang menghadapi cabaran yang amat getir mengharungi pandemik COVID-19. Tetapi kebanyakan negara telah berjaya bangkit dengan pengurusan yang cekap dan jitu,” tambahnya.

Dalam masa yang sama, Ulya Aqamah turut menjelaskan kerajaan telah gagal menyelesaikan masalah ini.

“Mari kita berganding bahu sebagai satu komuniti yang prihatin, membantu kenalan-kenalan dan masyarakat di sekitar kita dengan bantuan-bantuan barangan serta sokongan emosi bagi individu-individu yang didapati mempunyai tekanan perasaan dan kemurungan,” ujarnya.

Terdahulu, PDRM telah mengesahkan sebanyak 631 kes bunuh diri sepanjang tahun 2020 dan 468 kes dalam tempoh Januari hingga Mei 2020.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman, Datuk Seri Abd Jalil Hassan, berkata bagi tahun 2019, sebanyak 609 kes bunuh diri dicatatkan dan secara purata dua kes bunuh diri berlaku setiap hari dari tahun 2019 hingga Mei 2021.

Jelasnya, kebanyakan mangsa yang terbabit adalah berumur antara 15 hingga 18 tahun iaitu seramai 872 orang dan bagi mangsa yang berumur antara 19 hingga 40 tahun adalah seramai 668 orang.-airtimes.my

 

Related Articles

Leave a Reply