Home Semasa RoS: Pendaftaran parti PEJUANG masih dalam penelitian dan semakan

RoS: Pendaftaran parti PEJUANG masih dalam penelitian dan semakan

by Air Times News Network

PUTRAJAYA, 30 Okt – Jabatan Pendaftaran Pertubuhan (RoS) memaklumkan bahawa permohonan pendaftaran Parti Pejuang Tanah Air (PEJUANG) masih dalam penelitian dan semakan.

RoS dalam kenyataan hari ini berkata, melalui semakan rekod jabatan sehingga 29 Okt 2020, permohonan pendaftaran PEJUANG belum diselesaikan sepenuhnya berdasarkan semakan dalam sistem eROSES.

“Bagi tujuan tersebut, pihak Jawatankuasa Penaja adalah diingatkan untuk berhubung terus dengan RoS bagi menyelesaikan urusan permohonan pendaftaran tersebut,

“Jawatankuasa Penaja telah dimaklumkan mengenai keperluan pendaftaran yang lengkap melalui sistem sebelum pertimbangan sewajarnya dilakukan,” kata kenyataan itu.

Katanya, merujuk dakwaan bahawa belum ada tanda-tanda PEJUANG akan diluluskan setelah lebih 2 bulan permohonan telah dikemukakan, RoS menegaskan dakwaan itu adalah tidak wajar kerana pihak Jawatankuasa Penaja PEJUANG telah beberapa kali mengadakan perbincangan bersama pihaknya bagi tujuan semakan dan mendapatkan pandangan mengenai tindakan lanjut yang perlu diambil terhadap permohonan tersebut.

“Seperti yang dimaklumkan kepada jawatankuasa penaja parti bahawa semakan terperinci hendaklah dilakukan pada setiap permohonan yang dikemukakan termasuk dokumentasi terutamanya perlembagaan yang merupakan rujukan utama sesebuah pertubuhan berdaftar,” ujarnya.

Dalam pada itu, RoS sebagai sebuah jabatan yang menguatkuasakan Akta Pertubuhan 1966 (Akta 335) dan mengawal selia semua pertubuhan berdaftar di Malaysia dengan ini menegaskan agar pihak Jawatankuasa Penaja PEJUANG untuk tidak menggunakan logo, lambang serta simbol sehingga pertubuhan tersebut didaftarkan secara sah di bawah Akta 335.

Semalam, Setiausaha Agung PEJUANG, Datuk Amiruddin Hamzah mendakwa pendaftaran parti itu belum diluluskan walaupun sudah lebih dua bulan permohonan bertulis dan secara atas talian lengkap dikemukakan kepada RoS. – airtimes.my

 

Related Articles

Leave a Reply