Home Politik BERSATU, PH masih kuasai kerusi DUN di Kedah – Mukhriz

BERSATU, PH masih kuasai kerusi DUN di Kedah – Mukhriz

by Bernama

ALOR SETAR, 4 Mac – Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) dan Pakatan Harapan (PH) masih menguasai kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) dan akan kekal sebagai kerajaan negeri Kedah, kata Menteri Besar Datuk Seri Mukhriz Tun Mahathir.

Beliau berkata kedudukan kerajaan Bersatu campur PH di Kedah masih kukuh selagi tiada Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bersatu atau PH mengalih sokongan mereka.

“Kita mempunyai bilangan (DUN) yang mencukupi, kita ada 19 campur seorang Speaker (DUN) jadi 20, jadi majoriti sekarang adalah tiga.

“Kita berharap jika ia (sokongan) dapat dikekalkan, Kedah akan berbeza dengan negeri lain …,” katanya kepada pemberita sebaik tiba dari Kuala Lumpur di Lapangan Terbang Sultan Abdul Halim di sini malam tadi.

Mukhriz berkata walaupun kini di peringkat kerajaan pusat Bersatu dianggap sebagai sebahagian daripada gabungan baharu, namun ia berbeza di Kedah.

“Saya sekali lagi akan mengadakan perjumpaan dengan semua ADUN PH dan Bersatu… Esok mesyuarat exco macam biasa kerana tugas kita untuk bangunkan Kedah untuk rakyat mesti diteruskan,” kata Mukhriz.

Beliau berkata pihaknya juga menjangkakan terpaksa menghadapi sedikit kekangan kewangan dalam menguruskan pembangunan negeri, namun berharap ia akan mencukupi dengan langkah penjimatan yang optimum.

Kedah mempunyai 36 kerusi DUN dengan PAS 15 kerusi, Bersatu (enam), PKR (tujuh), Amanah (empat), UMNO (dua) dan DAP (dua). – Bernama

Related Articles

Leave a Reply