Home Semasa Dong Zong dan pertubuhan Melayu digesa tidak teruskan sidang anti, pro-Jawi – Anwar

Dong Zong dan pertubuhan Melayu digesa tidak teruskan sidang anti, pro-Jawi – Anwar

by Bernama

KUALA LUMPUR, 24 Dis – Presiden PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim menggesa kumpulan pendidikan Cina Dong Zong dan pertubuhan Melayu supaya tidak meneruskan dengan sidang anti atau pro-Jawi.

Beliau berkata kontroversi tulisan Jawi dikhuatiri akan menghangatkan suhu politik dan kaum.

Justeru itu beliau menggesa semua pihak termasuk Dong Zong untuk kembali ke ruang dialog.

“Penganjuran sidang anti-Jawi akan mengundang reaksi sidang pro-Jawi. Perlu diingati bahawa tulisan Jawi merupakan sebahagian dari khazanah budaya bangsa dan negara,” katanya dalam satu kenyataan semalam.

Ahli Parlimen Port Dickson itu berkata Malaysia kekal sebagai negara pelbagai kaum dan budaya yang mana rakyat harus berbangga serta menghormati kepelbagaiannya.

Selain itu katanya, keutamaan bidang pendidikan adalah ke arah peningkatan mutu pelajaran.

Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad pada Jumaat lepas memberikan amaran kepada Dong Jiao Zong agar membatalkan hasrat mereka menganjurkan kongres yang dijadual diadakan pada 28 Dis ini sebagai bantahan terhadap pengajaran tulisan Jawi di sekolah vernakular.

Perdana Menteri berkata ia mungkin mengakibatkan kaum Melayu juga akan turut menganjurkan kongres mereka bagi membincangkan usaha menutup sekolah vernakular Cina.

Persekutuan Persatuan-Persatuan Lembaga Pengurus Sekolah Cina Malaysia (Dong Zong) bekerjasama rapat dengan Gabungan Persatuan Guru-guru Sekolah Cina Malaysia (Jiao Zong) dalam isu pendidikan Cina. Kedua-dua mereka merupakan peneraju dalam pendidikan Cina dan dikenali sebagai “Dong Jiao Zong”, menurut laman sesawang rasmi Dong Zong. –  Bernama

Related Articles

Leave a Reply