Home PolitikPakatan Harapan Kon Yeow diumum Ketua Menteri Pulau Pinang

Kon Yeow diumum Ketua Menteri Pulau Pinang

by Nurulhuda

GEORGE TOWN, 13 Mei – Pengerusi DAP negeri, Chow Kon Yeow diumum sebagai Ketua Menteri Pulau Pinang yang baharu bagi menggantikan Lim Guan Eng yang kini menjawat jawatan sebagai Menteri Kewangan.

Pengumuman pelantikan Chow itu dibuat Guan Eng pada satu sidang akhbar di Kompleks Tun Abdul Razak (KOMTAR) di sini hari ini.

Guan Eng berkata Chow yang juga Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) Padang Kota akan mengangkat sumpah jawatan itu di kediaman Yang Dipertua Negeri Pulau Pinang Tun Abdul Rahman Abbas di Sri Mutiara di sini esok.

Pada Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) 9 Mei lepas, Pakatan Harapan (PH), yang terdiri daripada DAP, PKR, Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) dan Parti Amanah Negara (PAN), telah memenangi 37 kerusi DUN dan 11 kerusi Parlimen di Pulau Pinang.

Barisan Nasional (BN) hanya menang dua kerusi DUN dan dua kerusi Parlimen sementara satu kerusi DUN dimenangi oleh PAS.

Sementara itu, Chow yang juga Anggota Parlimen Tanjong mengucapkan terima kasih kepada semua pengundi dan rakyat di negeri ini kerana telah memberi mandat buat kali ketiga kepada kerajaan Pakatan Harapan untuk terus memerintah Pulau Pinang.

“Terima kasih kepada pengundi dan rakyat yang telah memberi mandat lebih kukuh dan kuat kepada Pakatan Harapan untuk terus memerintah dan tahniah kepada semua calon-calon Pakatan Harapan yang menang di DUN dan Parlimen dan tidak lupa tiga rakan kita yang tidak berjaya, kita tetap hargai pengorbanan mereka sebagai calon Pakatan Harapan,” katanya.

Chow turut menzahirkan ucapan terima kasih kepada Pakatan Harapan Pulau Pinang kerana memberi kepercayaan kepada beliau menjadi ketua menteri yang kelima dan berjanji akan menunaikan segala yang telah dijanjikan dalam manifesto PH kepada rakyat.

Pada pilihan raya baru-baru ini Chow menang di DUN Padang Kota dengan majoriti 7,808 undi selepas memperoleh 9,278 undi menewaskan calon Barisan Nasional (BN) H’ng Khoon Leng (1,470 undi) dan calon Parti Bersama Malaysia (MU) Goh Saik Wei (71 undi). Di kerusi Parlimen Tanjong, Chow menang bergaya dengan memperoleh 34, 663 undi menewaskan calon BN, Ng Siew Lai yang hanya mendapat 5,064 undi.

Related Articles

Leave a Reply