Home Pertahanan dan KeselamatanTentera Darat 10 Briged (Para) laksana Eksesais Gerak Cepat tawan tanah penting

10 Briged (Para) laksana Eksesais Gerak Cepat tawan tanah penting

by Kamarul Ali

MELAKA, 7 Nov โ€“ Tentera Darat Malaysia (TDM) menerusi 10 Briged (Para) melaksanakan Eksesais GERAK CAPAT siri 1/22 (CPX-๐˜—๐˜ณ๐˜ฆ๐˜ด๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜ต๐˜ช๐˜ฏ๐˜จ ๐˜ฐ๐˜ง ๐˜š๐˜ฐ๐˜ญ๐˜ถ๐˜ต๐˜ช๐˜ฐ๐˜ฏ) di Gemas, Negeri Sembilan bermula 3 hingga 12 November ini.

Markas 10 Briged (Para) dalam hantaran di media sosialnya berkata, eksesais ini berkonsepkan ๐˜‰๐˜ข๐˜ต๐˜ต๐˜ญ๐˜ฆ ๐˜Ž๐˜ณ๐˜ฐ๐˜ถ๐˜ฑ ๐˜Š๐˜ฐ๐˜ฎ๐˜ฃ๐˜ช๐˜ฏ๐˜ฆ๐˜ฅ ๐˜ˆ๐˜ณ๐˜ฎ๐˜ด ๐˜“๐˜ช๐˜ง๐˜ฆ ๐˜๐˜ช๐˜ณ๐˜ช๐˜ฏ๐˜จ ๐˜Œ๐˜น.

โ€œEksesais GERAK CEPAT 2022 โ€“ Op PARA PREDATOR II 2022 melibatkan ๐˜“๐˜ฆ๐˜ข๐˜ฅ๐˜ช๐˜ฏ๐˜จ ๐˜—๐˜ข๐˜ณ๐˜ข ๐˜‰๐˜ข๐˜ต๐˜ต๐˜ญ๐˜ฆ ๐˜Ž๐˜ณ๐˜ฐ๐˜ถ๐˜ฑ (LPBG) dalam melaksanakan aturgerak ๐˜ˆ๐˜ช๐˜ณ ๐˜ˆ๐˜ด๐˜ด๐˜ข๐˜ถ๐˜ญ๐˜ต ๐˜–๐˜ฑ,

โ€œSeterusnya melaksanakan operasi ofensif (seize, secure and hold critical objective) dalam menawan tanah penting taktikal bagi menyediakan keperluan kritikal penting bagi menentukan kejayaan operasi pasukan induk utama seterusnya,โ€ katanya.

Terdahulu, Panglima 10 Briged (Para), Brigedier Jeneral Khairul Azmizal Ahmad Natal telah hadir menerima taklimat di Pos Pemerintah (POSTAH) pada 2 November lalu.

Menurut 10 Briged (Para), ๐˜Š๐˜ฐ๐˜ฎ๐˜ฎ๐˜ข๐˜ฏ๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ณ ๐˜š๐˜ต๐˜ข๐˜ง๐˜ง ๐˜Œ๐˜น๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ค๐˜ช๐˜ด๐˜ฆ ๐˜—๐˜ณ๐˜ฐ๐˜จ๐˜ณ๐˜ข๐˜ฎ๐˜ฎ๐˜ฆ (CSEP) yang direncanakan memberikan ruang kepada setiap LPBG dalam ๐˜—๐˜ณ๐˜ฆ๐˜ด๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜ต๐˜ช๐˜ฏ๐˜จ ๐˜ฐ๐˜ง ๐˜š๐˜ฐ๐˜ญ๐˜ถ๐˜ต๐˜ช๐˜ฐ๐˜ฏ LPBG masing-masing bagi menterjemah pelan rancangan aturgerak ๐˜ˆ๐˜ช๐˜ณ ๐˜ˆ๐˜ด๐˜ด๐˜ข๐˜ถ๐˜ญ๐˜ต ๐˜–๐˜ฑ.

Seterusnya di akhiri dengan menawan tanah penting kritikal melalui pelaksanaan ๐˜Š๐˜ฐ๐˜ฎ๐˜ฃ๐˜ช๐˜ฏ๐˜ฆ๐˜ฅ ๐˜ˆ๐˜ณ๐˜ฎ๐˜ด ๐˜“๐˜ช๐˜ท๐˜ฆ ๐˜๐˜ช๐˜ณ๐˜ช๐˜ฏ๐˜จ ๐˜ˆ๐˜ต๐˜ต๐˜ข๐˜ค๐˜ฌ bagi setiap LPBG yang akan dilaksanakan mengikut proses dan prosedur serta aspek keselamatan yang ditetapkan.

โ€œCSEP dan Latihan ๐˜Š๐˜ฐ๐˜ฎ๐˜ฃ๐˜ช๐˜ฏ๐˜ฆ๐˜ฅ ๐˜ˆ๐˜ณ๐˜ฎ๐˜ด ๐˜“๐˜ช๐˜ท๐˜ฆ ๐˜๐˜ช๐˜ณ๐˜ช๐˜ฏ๐˜จ ๐˜ˆ๐˜ต๐˜ต๐˜ข๐˜ค๐˜ฌ ini adalah selaras dengan Tonggak Pertama Perintah Ulung PTD Ke-28 iaitu โ€œKelangsungan Misi dan Kesiagaanโ€,

โ€œIa menekankan kepada usaha menambahbaik profesionalisme, profisiensi taktikal dan teknikal melalui keberkesanan latihan individu, kolektif bersama serta latihan berterusan,โ€ ujarnya. โ€“ airtimes.my

Related Articles

Leave a Reply