Home Pertahanan dan KeselamatanTentera Darat Anggota tentera galas tanggungjawab, amanah demi kedaulatan negara

Anggota tentera galas tanggungjawab, amanah demi kedaulatan negara

by Nurulhuda

LAHAD DATU, 4 Mei – Panglima Tentera Darat, Jeneral Tan Sri Zamrose Mohd Zain mengingatkan para anggota yang sedang bertugas agar sentiasa mengekalkan mutu disiplin bagi menjaga nama baik organisasi Tentera Darat Malaysia (TDM) dan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) amnya.

Beliau turut menasihati anggota yang bertugas agar sentiasa peka dalam melaksanakan tugasan yang diamanahkan demi keselamatan dan kedaulatan negara agar sentiasa terjamin serta sejahtera.

“Walaupun, aturgerak operasi ini melibatkan ancaman pendatang asing tanpa izin (PATI) dan kumpulan pemberontakkan Abu Sayyaf, anggota-anggota yang bertugas diingatkan agar sentiasa peka dalam melaksanakan apa jua tugasan yang diamanahkan demi kepentingan keselamatan dan kedaulatan negara agar sentiasa terjamin dan sejahtera,” katanya semasa lawatan ke kawasan operasi di Kem Pulau Berhala, Felda Sahabat pada Selasa.

TDM dalam kenyataan menjelaskan, Zamrose telah mengadakan sesi perjumpaan bersama anggota operasi di Markas Taktikal Batalion Pertama Rejimen Sempadan (MK TAK 1 RS), Kem Pulau Berhala dan Markas Taktikal Batalion Kesepuluh Rejimen Renjer Diraja (MK TAK 10 RRD), Felda Sahabat 16.

Selain itu, Zamrose turut melawat anggota operasi di Markas Taktikal Batalion Ke-16 Rejimen Askar Melayu Diraja (16 RAMD), Kem JPG Lahad Datu dan Markas Taktikal Batalion Kedua Rejimen Sempadan (MK TAK 2 RS), Kem Sri Wangsa.

Panglima Tentera Darat turut berkesempatan untuk menyerahkan beg raya kepada anggota-anggota bertugas di perbatasan negara yang sanggup berkorban tenaga dan masa demi menjaga kedaulatan negara.

Panglima Tentera Darat, Jeneral Tan Sri Zamrose Mohd Zain melakukan lawatan ke kawasan operasi di Sabah pertingkat moral dan semangat anggota yang bertugas sepanjang musim perayaan. Foto: TDM

Jelas TDM, tumpuan pelaksanaan aturgerak semasa operasi pada lebaran kali ini melibatkan seramai 4,843 pegawai dan anggota yang diaturgerakkan dan bertugas di sektor-sektor operasi Tentera Darat di dalam dan luar negara.

“Aturgerak anggota TDM bagi Pemerintahan Medan Barat dan Pemerintahan Medan Timur di Sabah dan Sarawak meliputi Operasi Teras iaitu Op Kota, Op Pagar, Op Merpati, Op Awas, Op Pulau Pisang Dan Op Tahan yang sentiasa bersiap siaga menghadapi ancaman terhadap keselamatan dan kedaulatan negara,

“Manakala Operasi Gabungan bagi pertahanan bilateral antara Malaysia dan Indonesia adalah melibatkan Op Keris Parang, Op Jagakawan dan Op Balasah bagi mempertingkatkan kesiagan kawalan persempadanan daratan dalam membendung jenayah rentas sempadan dan penyeludupan serta kemasukan PATI,

Tambah TDM, pelaksanaan Operasi Bersama melibatkan perkhidmatan lain adalah bagi memperkasakan benteng pertahanan negara dengan pelaksanaan Op Pasir sektor utara dan selatan serta OP PASIR bagi sektor Semporna, Kudat, Sandakan termasuk Tanjung Labian.

“Operasi Bersepadu dan Operasi Di Luar Negara juga terus diperkukuhkan demi hubungan baik antara agensi keselamatan pihak berkuasa awam dan luar negara,” jelasnya. -airtimes.my

 

Related Articles

Leave a Reply