Home Semasa Ukraine: 12 rakyat Malaysia telah pulang ke tanah air – Ismail Sabri

Ukraine: 12 rakyat Malaysia telah pulang ke tanah air – Ismail Sabri

by M.Daim

PUTRAJAYA, 24 Feb – Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri hari ini mengesahkan seramai 12 rakyat Malaysia telah selamat pulang ke tanah air.

Beliau menyatakan perkara tersebut di akaun media sosial rasminya, hari ini.

“Kerajaan dukacita dengan perkembangan yang berlaku di Ukraine. Keutamaan Kerajaan pada masa ini adalah memastikan Keluarga Malaysia di Ukraine berada dalam keadaan selamat,

“Pihak Kedutaan Besar Malaysia di Kiev kini berusaha memberikan perlindungan dan menyediakan tempat selamat untuk rakyat Malaysia sebelum mereka dapat pulang ke Malaysia.

“Saya dimaklumkan bahawa terdapat 23 warganegara Malaysia yang berdaftar dengan Kedutaan Besar Malaysia di Kiev, 12 orang telah pulang ke tanah air manakala  11 orang masih di sana.

“Malaysia berharap agar satu jalan penyelesaian damai yang terbaik di antara Ukraine dan Rusia dapat segera dicapai, seterusnya berjaya menyelesaikan konflik tersebut,” katanya.

Rusia hari ini mengambil langkah drastik dengan melancarkan tindakan ketenteraan terhadap Ukraine seawal 5 pagi waktu tempatan (11 pagi waktu Malaysia).

Serangan dilancarkan sebaik sahaja Presiden Rusia, Vladimir Putin mengumumkan operasi ketenteraan khas di timur Ukraine. – airtimes.my

Related Articles

Leave a Reply