Home Ekonomi Pasaran kewangan domestik terjejas akibat peningkatan kes COVID-19 – Bank Negara

Pasaran kewangan domestik terjejas akibat peningkatan kes COVID-19 – Bank Negara

by M.Daim

KUALA LUMPUR, 30 Jun – Pasaran kewangan domestik negara pada Mei lalu terjejas akibat peningkatan kes COVID-19 dalam negara.

Menurut Bank Negara Malaysia (BNM) dalam laporan Perkembangan Monetari dan Kewangan Mei 2021, sentimen pelabur turut terjejas akibat ketidakpastian berhubung dengan perkembangan pandemik di rantau ini.

“Sentimen pelabur terjejas akibat ketidakpastian berhubung dengan perkembangan pandemik di rantau in,

“Pelaksanaan langkah-langkah pembendungan yang lebih ketat ekoran peningkatan kes COVID-19 dalam negeri mendorong kepada kebimbangan yang berlanjutan terhadap prospek ekonomi dan aktiviti penghindaran risiko yang lebih tinggi terhadap aset kewangan domestik,

“Akibatnya, FBM KLCI merosot sebanyak 1.1% dan ringgit menyusut nilai sebanyak 0.8% berbanding dengan dolar AS,” kata kenyataan itu.

Pada masa yang sama, BNM turut menyatakan inflasi keseluruhan menurun sebanyak 4.4% pada bulan Mei.

“Inflasi keseluruhan menurun kepada 4.4% pada bulan Mei (April: 4.7%), disebabkan terutamanya oleh inflasi yang lebih rendah dalam kategori makanan dan minuman bukan alkohol dan kategori pengangkutan,

“Inflasi keseluruhan secara relatif kekal tinggi pada bulan itu, mencerminkan asas yang rendah daripada harga bahan api pada tahun lalu,” jelasnya.

BNM menambah, inflasi keseluruhan dijangka menurun lagi apabila kesan asas ini reda. – airtimes.my

 

Related Articles

Leave a Reply