Home Politik PPBM henti curi, beli ahli UMNO jika mahu kerjasama diteruskan – Asyraf

PPBM henti curi, beli ahli UMNO jika mahu kerjasama diteruskan – Asyraf

by Air Times News Network

KUALA LUMPUR, 2 Jan – Ketua Pengerakan Pemuda UMNO Malaysia, Datuk Dr. Asyraf Wajdi Dusuki memberi amaran kepada Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) supaya berhenti mencuri dan membeli ahli UMNO sekiranya mahu menyelamatkan kerjasama antara 2 parti tersebut.

Beliau berkata, ketika ini suasana hubungan UMNO dan PPBM di peringkat akar umbi semakin panas dan getir akibat daripada perebutan dan kecurian ahli yang kini semakin menjadi-jadi.

Perkara ini semakin panas setelah Setiausaha Agong PPBM, Datuk Seri Hamzah Zainuddin menambahkan lagi minyak ke dalam api yang sedang membara.

Sebelum ini, Hamzah berkata PPBM tidak memujuk ahli UMNO untuk menyertai parti berkenaan, sebaliknya kemasukan adalah terbuka kepada sesiapa sahaja kerana masih dibawah satu bumbung dalam kerajaan Periktan Nasional (PN).

Menurut Asyraf, sejak bebarapa bulan ini, banyak sekali aduan dan kebimbingan di kalangan ahli dan pimpinan UMNO akar umbi seluruh negara yang mendakwa PPBM sedang sibuk mencuri dan membeli ahli UMNO.

“Ada yang mengaku bahawa setiap yang menyertai PPBM dibayar sehingga RM100, setiap cawangan yang ditubuh diperuntukkan RM3,000 sehingga RM5,000,

“Justeru, kenyataan pimpinan tertinggi PPBM yang semacam tiada rasa bersalah bahkan mempertahankan kemasukan ahli UMNO ke dalam PPBM atas dasar ‘keterbukaan’ dan alasan di bawah satu ‘bumbung Perikatan Nasional’ hanya akan menyebabkan hubungan UMNO-PPBM makin meruncing dan membarah,

“Fenomena ‘curi’ dan ‘beli’ ahli UMNO jika diteruskan sebegini akan mengesahkan segala persepsi dan dakwaan selama ini bahawa matlamat PPBM ditubuhkan dan gabungan besar Parti Perikatan Nasional diwujudkan hanyalah untuk melemahkan dan menggantikan UMNO,” katanya menerusi hantaran di media sosial rasminya hari ini.

Asyraf menegaskan Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia dengan ini berpendirian dan mendesak dihentikan segera sebarang usaha untuk bersaing mencuri dan membeli ahli antara satu sama lain jika masih ingin melihat kerjasama UMNO dan PPBM dalam kerajaan PN diteruskan.

“Seharusnya dalam suasana permuafakatan kerajaan yang terbentuk, dimanfaatkan sepenuhnya untuk mencari titik-titik persefahaman dan merungkai segala bentuk perbezaan termasuk menghentikan sebarang usaha melemahkan antara satu sama lain demi agenda penyatuan lebih besar,

“Ambillah juga pengajaran bagaimana runtuhnya kerjasama UMNO-PAS dalam Barisan Nasional, lantaran persaingan berebut ahli yang semakin parah sepanjang 1974-1977, mengakibatkan terpisahnya dua parti terbesar orang Melayu sehingga melarat kepada persengketaan puluhan tahun,” ujarnya.

Tambahnya, daripada mengerahkan segala peruntukan dan sumber dana besar parti untuk menubuhkan cawangan, adalah lebih baik memanfaatkannya dengan penggemblengan parti-parti rakan kongsi seperti UMNO dan PAS untuk aktiviti bantu rakyat di peringkat akar umbi secara bersama.

“Apatah lagi hampir semua Ahli Parlimen PPBM ketika ini termasuk yang ‘lompat’ daripada UMNO berjawatan Menteri dan Timbalan Menteri,

“Seharusnya fokus untuk digemblengkan segala sumber untuk bantu rakyat yang sedang susah dan resah memikirkan kelangsungan hidup dalam suasana pandemik COVID-19 ketika ini,” jelasnya. – airtimes.my

 

 

Related Articles

Leave a Reply