Home Semasa Op Benteng: 21 PATI, 2 penyeludup dan seorang tekong ditahan semalam

Op Benteng: 21 PATI, 2 penyeludup dan seorang tekong ditahan semalam

by Air Times News Network

PUTRAJAYA, 3 Okt – Seramai 21 pendatang asing tanpa izin (PATI), 2 penyeludup dan seorang tekong ditahan dalam Operasi Benteng (Op Benteng) yang dijalankan semalam.

Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, berkata kesemua mereka ditahan melalui 14 tangkapan yang dijalankan pihak berkuasa.

“Operasi bersepadu yang melibatkan Angkatan Tentera Malaysia (ATM), Polis Diraja Malaysia (PDRM), Agensi Penguatkuasaan Malaysia (APMM), Jabatan Imigresen Malaysia (JIM), Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM) dan Agensi Kawalan Sempadan Malaysia (AKSEM) turut merampas 10 kenderaan darat,

“Sebanyak 101 Sekatan Jalan Raya (SJR) Operasi Benteng juga dilaksanakan semalam melibatkan ATM (12 SJR ), PDRM (79 SJR) dan AKSEM (10 SJR),” katanya pada sidang media selepas menghadiri Sidang Khas Majlis Keselamatan Negara yang dipengerusikan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin hari ini.

Dalam pada itu, Ismail Sabri meminta orang ramai untuk menghubungi hotline National Task Force di talian 011 6251 1223 untuk terus menyalurkan maklumat berkenaan PATI dan jenayah rentas sempadan.

Semalam juga, pasukan Task Force Pematuhan yang dketuai PDRM turut menahan 241 individu kerana melakukan kesalahan ingkar arahan Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP).

“Daripada jumlah itu, seramai 41 individu telah direman dan 2 lagi dijamin, manakala seramai 198 individu pula dikenakan kompaun,

“Task Force akan terus mempertingkatkan pemeriksaan serta mengambil tindakan ke atas pemilik premis dan orang awam yang tidak mematuhi SOP PKPP yang ditetapkan,” ujarnya. – airtimes.my

 

 

Related Articles

Leave a Reply