Home SemasaGlobal China tawar 14 juta USD untuk Filipina

China tawar 14 juta USD untuk Filipina

by Noor Sheila Amin

Manila, 2 Ogos – China telah menawarkan untuk menyediakan 14 juta USD untuk bersenjata kecil dan kapal cepat ke Filipina secara percuma,  bagi membantu  Presiden Rodrigo Duterte untuk memerangi dadah dan keganasan, kata menteri pertahanan Manila, Delfin Lorenzana semalam.

Menurut Lorenzana, tawaran itu dibuat oleh duta besar China Zhao Jianhua semasa pertemuan dengan Duterte pada Isnin malam di istana presiden.

Selain itu juga, Beijing juga telah menyediakan pinjaman mudah jangka panjang sejumlah 500 juta USD untuk peralatan lain, katanya.

“China telah memberi kami senarai peralatan ketenteraan dan kami akan meneruskannya untuk mengetahui apa yang kami perlukan,” kata Lorenzana.

“Kita boleh mendapatkan beberapa senjata kecil, bot laju dan night goggle  kerana  14.4 juta USD tidak banyak. Kami akan menyelesaikan perjanjian sebelum akhir tahun ini dan pasukan teknikal akan segera pergi ke sana untuk melihat peralatan tersebut,” katanya.

Lorenzana berkata mereka berharap untuk mendapatkan senjata Cina pada suku kedua tahun depan. “Duta Besar China malam tadi memberitahu presiden, “saya tahu masalah anda dalam membenteras dadah jadi kami ingin membantu anda,” katanya.

Sebelum ini hubungan Manila dan Beijing agak tegang berikutan Filipina memfailkan kes timbang tara di The Hague, yang mempersoalkan bahawa China telah memperluaskan garisan 9 dash line ke atas  di Laut China Selatan.

Tetapi, Duterte, yang berkuasa pada 1 Julai, telah membalikkan dasar luar negara itu dengan menjauhkan diri dari Washington untuk berpindah ke Beijing dan telah memenangi sekitar $ 24 bilion USD dalam ikrar perdagangan dan pelaburan selepas lawatan Oktober ke China.

Tawaran senjata dari China datang selepas seorang senator A.S. berkata beliau akan menghalang penjualan 26,000 senjata M4 kepada polis Filipina akibat kebimbangan hak asasi manusia. Awal bulan ini, para eksekutif dari pembuat senjata China, Norinco, juga bertemu dengan Duterte.

Amerika Syarikat telah menyediakan senjata kecil, kapal dan helikopter bernilai hampir 800 juta dolar, termasuk radio, jaket perisai, peralatan pertempuran malam dan radar pantai sejak tahun 2002. Tahun lepas, Manila telah mendapat bantuan tentera terbesarnya pada $ 82 juta.

Related Articles

Leave a Reply