Home Pertahanan dan KeselamatanTentera Darat Tentera Darat tahan 3 transporter Indonesia bersama syabu di Teluk Ramunia

Tentera Darat tahan 3 transporter Indonesia bersama syabu di Teluk Ramunia

by Nurulhuda

JOHOR, 30 Mei – Tentera Darat Malaysia (TDM) telah menahan 3 individu warga Indonesia yang dipercayai bertindak sebagai ‘transporter’ bagi menjalankan aktiviti penyeludupan pendatang asing tanpa izin (PATI) di Johor Bahru.

Markas Divisyen Ketiga Infantri Malaysia (3 Div) memaklumkan, kesemua mereka ditahan menerusi Op Merpati 1 di Kawasan Tanggungjawab 3 Div pada Isnin.

Menurut pihak 3 Div, kumpulan rondaan telah mengesan 3 orang awam yang mencurigakan sedang memberi isyarat ke arah bot yang berlegar di persisir pantai berhampiran dengan lokasi Pos Pemerhati sekitar jam 12.30 tengah malam kelmarin.

“Sejurus sahaja menerima maklumat, Kumpulan Tindak Cepat telah diaturgerak dan berjaya menangkap 3 lelaki Indonesia berumur antara 26 hingga 45 tahun di Teluk Ramunia bersama kenderaan awam jenis Myvi pada jam 10.45 malam,

“Hasil soal siasat dan pemeriksaan awal mendapati semua transporter berkenaan tidak mempunyai dokumen perjalanan yang sah dan memiliki dadah jenis Syabu seberat anggaran 30 gram,” jelasnya dalam satu kenyataan, semalam.

Jelas pihak 3 Div, kesemua transporter berkenaan bersama-sama dadah dan barang rampasan telah diserahkan ke Balai Polis Bayu Damai.

Tambahnya, perkongsian maklumat dan kerjasama daripada penduduk setempat amatlah dialu-alukan bagi memastikan unsur-unsur yang boleh mengugat kedaulatan negara seperti ini dapat dihapuskan dengan sewajarnya.-airtimes.my

Related Articles

Leave a Reply