Home Pertahanan dan KeselamatanTentera Darat RSM Exchange Programme perkukuh diplomasi pertahanan Malaysia-Singapura

RSM Exchange Programme perkukuh diplomasi pertahanan Malaysia-Singapura

by Air Times News Network

KUALA LUMPUR, 23 Mac 2022 – Regiment Sergeant Major (RSM) Exchange Programme 2022 memperkukuhkan jalinan hubungan kerjasama, bilateral ketenteraan serta meningkatkan diplomasi pertahanan antara Malaysia dan Singapura.

Tentera Darat Malaysia (TDM) dalam hantaran di media sosialnya berkata, RSM Exchange Programme merupakan salah satu program bilateral yang diadakan secara tahunan diantara TDM dan Singapore Army (SA).

“Program ini melambangkan kerjasama erat yang berterusan di peringkat tertinggi Pegawai Tidak Tauliah (PTT) di antara Tentera Darat kedua-dua buah negara,

“Antara objektif program ini adalah untuk meningkatkan hubungan kerjasama dan bilateral ketenteraan serta meningkatkan diplomasi pertahanan di antara Malaysia dan Singapura,” katanya.

Terdahulu, Sarjan Mejar Rejimen Tentera Darat (SMR TD), Pegawai Waran I Mohd Pauzi Mohd Ali menerima kunjungan hormat daripada Regiment Sergeant Major Singapore Army, Senior Warrant Officer Yeo Keng Hua di Pejabat SMR TD, Wisma Pertahanan hari ini.

Menurut TDM, peserta RSM Exchange Programme 2022 didedahkan tentang keunikan budaya, rejimental serta persekitaran yang berbeza antara TDM dan SA.

“Program yang melibatkan SMR dari pelbagai unit dari kedua-dua Tentera Darat ini juga menjadi platform untuk para peserta berkongsi dan bertukar ilmu pengetahuan serta pengalaman masing-masing,” ujarnya. – airtimes.my

 

 

 

Related Articles

Leave a Reply