Home Semasa 5 kawasan di Perak dikenakan PKPD mulai Ahad ini

5 kawasan di Perak dikenakan PKPD mulai Ahad ini

by Nurulhuda

KUALA LUMPUR, 4 Jun – Beberapa kawasan di Perak dikenakan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) bermula Ahad ini sehingga 19 Jun depan.

Menteri Kanan Pertahanan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, PKPD dilaksanakan selepas kesemua kawasan terbabit merekodkan kes positif dengan kebolehjangkitan yang tinggi.

Beliau berkata, antara kawasan yang dikenakan arahan tersebut di negeri itu adalah Kampung Dato’ Ahmad Said Tambahan 2, Mukim Ulu Kinta, Kinta dan Taman Kerian Tambahan, Parit Buntar di Kerian.

“PKPD turut dikenakan ke atas 3 perkampungan Batu 9 Lekir, Mukim Lekir, Manjung yang melibatkan Kampung Tanjung Kepah, Kampung Batu 9 dan Kampung Sungai Lombong,

“Turut dikenakan PKPD adalah Taman Berkat, Mukim Matang daerah Larut, Matang dan Selama ekoran pengesanan 24 kes positif daripada 204 saringan yang telah dilakukan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM),” katanya dalam kenyataan mengenai pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), hari ini.

Selain itu, Ismail Sabri berkata, 4 kampung dalam Mukim Pengkalan Hulu dan dua Mukim Kerunai, Hulu Perak dikenakan PKPD dalam tempoh yang sama.

“Antara kampung yang terlibat adalah, Kampung Air Panas, Kampung Kuak Luar, di Mukim Pengkalan Hulu serta Kampung Alai dan Kampung Baharu (sebahagian dari Kampung Lalang) di Mukim Kerunai,

“Pelaksanaan PKPD ini bagi memudahkan KKM menjalankan pengesanan awal kes COVID-19 supaya dapat diasingkan secepat mungkin,” tambahnya. -airtimes.my

 

Related Articles

Leave a Reply