Home Pertahanan dan KeselamatanTentera Udara Op Murni: TUDM hantar 1 tan bekalan makanan ke Temerloh

Op Murni: TUDM hantar 1 tan bekalan makanan ke Temerloh

by Nurulhuda

TEMERLOH, 6 Jan – Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) telah melaksanakan misi penghantaran 1 tan bekalan makanan dan keperluan asas ke kawasan terjejas akibat banjir di sekitar Temerloh.

TUDM dalam kenyataan berkata, bekalan makanan dan keperluan asas yang disumbangkan oleh Jabatan Kebajikan Masyarakat telah diterbangkan dengan menggunakan pesawat EC725 AP dari No 10 Skuadron, Pangkalan Udara Kuantan.

“Antara lokasi yang terlibat adalah Sekolah Kebangsaan (SK) Lubuk Terua, SK Lanchang, Institut Kemahiran Tinggi Belia Negara (IKTBN) Lanchang dan SK Desa Bakti,” katanya.

Keadaan banjir di daerah Temerloh semakin bertambah buruk sejak beberapa hari lalu sehingga menyebabkan laluan-laluan di kawasan penempatan tidak boleh lagi dilalui dan ada kawasan yang telah terputus hubungan dengan laluan darat.

“Pesawat tersebut telah melakukan 6 sortie dan mengambil masa selama lebih kurang 3 jam bermula jam 10.20 pagi tadi,

“Mejar Nik Mohd Zaki Nik Mohd Amin TUDM bertindak selaku Komander yang mengendalikan pesawat tersebut dan telah dibantu oleh Pembantu Juruterbang, Leftenan Nor Hanani Saharudin TUDM,” jelasnya lagi.

Selain itu juga, Kuartermaster Udara, Pegawai Waran Udara II Farid Omar dan Sarjan Udara Jilvanio Stephanus serta Koperal Udara Mohd Afifi dan Koperal Udara Wilson anak Dio dari Pasukan Khas Udara (PASKAU) turut terlibat dalam penghantaran tersebut. -airtimes.my

Related Articles

Leave a Reply