Home Semasa Laluan udara yang sibuk cabar operasi pembenihan awan

Laluan udara yang sibuk cabar operasi pembenihan awan

by M.Daim

KUALA LUMPUR, 16 Sept – Jabatan Meteorologi Malaysia (Meteorologi) menyatakan Operasi Pembenihan Awan (OPA) berjaya membuahkan hasil dengan hujan dilaporkan berlaku di beberapa lokasi tumpuan perlaksanaan.

“Hujan dilaporkan di Cheras, Bangsar, Petaling, Kuala Selangor, Hulu Langat, Klang, Gombak, Seremban, Tampin, Jelebu, Alor Gajah dan Jasin,” kata pihak Meteorologi dalam satu kenyataan yang dikeluarkan pada hari ini.

Walaubagaimanapun, hujan yang berlaku adalah tidak menyeluruh seperti yang dijangkakan.

Menurut Meteorologi, OPA turut mengalami kekangan dari segi masalah kebenaran penggunaan ruang udara.

“Kami juga difahamkan bahawa krew juga mengalami kekangan dari segi masalah kebenaran penggunaan ruang udara (Air Space Clearance) memandangkan aliran trafik udara yang sibuk,” jelasnya dalam kenyataan tersebut.

Meteorologi Malaysia dengan kerjasama Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA) dan Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM)  telah melaksanakan Operasi Pembenihan Awan (OPA) pada waktu tengah hari, hari ini.

Operasi yang melibatkan sebuah pesawat pengangkut TUDM, C-130H itu memberikan tumpuan utama di Selangor, Negeri Sembilan dan Melaka.

Persiapan operasi dijalankan seawal pukul 8.50 pagi dengan penyediaan larutan garam. Kesemua larutan tersebut diletakkan dalam 4 tangki sebelum dibawa pesawat yang berlepas pada 12.30 tengah hari di Pangkalan Udara Subang.

Pesawat C-130H kemudiannya mendarat semula di Pangkalan Udara Subang pada pukul 3.05 petang selepas OPA tamat.

Related Articles

Leave a Reply