Home Pertahanan dan KeselamatanTentera Darat ATM aturgerak 26 RAMD bantu kuatkuasa PKPD lokaliti di Sabah

ATM aturgerak 26 RAMD bantu kuatkuasa PKPD lokaliti di Sabah

by Nurulhuda

TAWAU, 17 Jun – Angkatan Tentera Malaysia (ATM) terus komited mengaturgerakkan anggota dan asetnya bagi membantu kerajaan dalam menangani pandemik COVID-19 yang melanda negara kini.

Sehubugan itu, Tentera Darat Malaysia (TDM) menerusi Divisyen Kelima Infantri Malaysia (5 Divisyen) telah mengaturgerakkan Batalion Ke-26 Rejimen Askar Melayu Diraja (26 RAMD) bagi membantu Pusat Kawalan Operasi Bencana Daerah Tawau dalam pemasangan pagar kawat duri di Taman Kinabutan Ria dan Simpang Inderasabah, semalam.

Penugasan kawat duri ini adalah selaras dengan pengumuman Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) di lokaliti tersebut yang bermula pada 14 hingga 27 Jun 2021 berikutan berlakunya pertambahan kes jangkitan dan penyebaran COVID-19 di kawasan berkenaan.

Menteri Kanan Pertahanan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, PKPD dilaksaksanakan selepas Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) mengesahkan terdapat peningkatan kes secara mendadak di dua lokaliti berkenaan.

Beliau berkata, sebanyak 9 kes positif daripada 17 yang disaring telah direkodkan di Taman Kinabutan manakala di Simpang Inderasabah, 12 disaring dan 11 didapati positif COVID-19.

Menurutnya, pelaksanaan PKPD ini adalah untuk memutuskan rantaian jangkitan COVID-19 dengan menghalang pergerakan masuk individu luar ke dalam kawasan ini.-airtimes.my

Related Articles

Leave a Reply