Home Pertahanan dan KeselamatanTentera Darat Tentera Darat buat latihan serentak di seluruh negara Mac ini

Tentera Darat buat latihan serentak di seluruh negara Mac ini

by Nurulhuda

KOTA BELUD, 24 Jan – Panglima Tentera Darat Malaysia (TDM), Jeneral Datuk Seri Ahmad Hasbullah Mohd Nawawi berkata TDM akan mengadakan dua latihan secara serentak di Semenanjung, Sarawak dan Sabah pada Mac depan.

Latihan berkenaan yang diadakan sempena sambutan Hari Tentara Darat bertujuan  bagi menguji kesiagaan pasukan dan menilai keupayaan anggota serta aset yang dimiliki TDM pada masa kini.

“Latihan adalah sangat penting untuk kita meningkatkan keupayaan kerana melalui latihan berkenaan kita akan dapat mengetahui apa kelemahan dan kekurangan yang ada dalam pasukan kita, sebelum memperbaikinya,” katanya kepada pemberita selepas membuat lawatan ke Markas Angkatan Petugas (AT) 450 Kem Paradise, dekat sini pada Khamis.

Ahmad Hasbullah berkata setakat ini beliau berpuas hati dengan keupayaan pasukannya, namun masih ada perkara yang perlu dipertingkatkan demi kelangsungan tugasan dan tanggungjawab TDM.

“Dalam proses melaksanakan tanggungjawab, kita memerlukan peralatan dan kelengkapan yang boleh membantu kejayaan perlaksanaan tugasan kita.

“Aset utama TDM adalah anggotanya oleh itu kita juga perlu mengambil berat aspek kesejahteraan para anggota agar mereka lebih bersemangat dalam menjalankan tugas,” katanya.

Katanya sekiranya kesejahteraan anggota tidak terjaga ia boleh menjejaskan kemantapan sistem pertahanan negara.

“Oleh itu saya akan cuba membantu sebaik mungkin termasuk menyuarakan segala kekurangan kepada pihak atasan,” katanya.

Sementara itu, mengulas mengenai lawatan ulungnya ke markas berkenaan beliau berkata ia bertujuan untuk melihat rancangan hadapan bagi penambahbaikan untuk keselesahan anggota dan keluarga yang bertugas di kem berkenaan.

 

 

 

Related Articles

Leave a Reply