Home Semasa Polis buka 4 kertas siasatan berhubung rusuhan kuil

Polis buka 4 kertas siasatan berhubung rusuhan kuil

by Air Times News Network

SHAH ALAM, 2 Dis – Polis telah membuka empat kertas siasatan di bawah Akta Hasutan 1948 berhubung insiden yang berlaku di Kuil Sri Maha Mariamman di USJ 25 dekat sini pada Isnin dan Selasa lepas.

Ketua Polis Selangor, Datuk Mazlan Mansor dalam kenyataannya di sini semalam berkata kertas siasatan berkenaan dibuka susulan empat laporan polis yang diterima pihaknya berikutan penularan berita di media-media sosial berikutan insiden berkenaan.

“Polis turut menahan pengendali laman blog Papa Gomo atau nama sebenarnya Wan Muhammad Azri Wan Deris pada pukul 1 tengah hari tadi di Ibu pejabat Polis Sepang,” katanya.

Di samping itu Mazlan turut mengingatkan bahawa tindakan tegas akan diambil ke atas mana-mana pihak yang mempunyai tujuan dan niat jahat yang cuba memecahkan perpaduan rakyat yang berbilang bangsa di negara ini.

“Laporan polis akan dibuat dan seterusnya siasatan lanjut akan dijalankan ke atas mereka yang terlibat,” katanya.

Insiden kekecohan yang berlaku pada awal pagi Isnin dan Selasa berikutan perbalahan mengenai perpindahan kuil itu ke tapak baharu, menyebabkan kecederaan parah kepada seorang anggota bomba Muhammad Adib Mohd Kassim yang kini dirawat di Institut Jantung Negara.

Kejadian itu juga menyebabkan seorang anggota polis cedera selain kemusnahan 23 kenderaan yang dibakar perusuh, kerosakan sebuah bangunan serta gangguan kepada ketenteraman awam.

Related Articles

Leave a Reply