Home Semasa Berat sebelah! Rakyat Palestin terus disisih tatkala barat sepantas kilat membantu Ukraine – Menteri Luar

Berat sebelah! Rakyat Palestin terus disisih tatkala barat sepantas kilat membantu Ukraine – Menteri Luar

by M.Daim

KUALA LUMPUR, 12 OKT – Menteri Luar, Dato Seri Zambry Abdul Kadir hari ini menegaskan Malaysia amat kecewa dengan tindakan berat sebelah dalam isu berkaitan dengan Palestin.

Menurut beliau, situasi ini amat berbeza dengan penyaluran bantuan terhadap Ukraine dalam menghadapi pencerobohan Rusia.

“Malaysia amat kecewa dengan tindakan berat sebelah dalam menangani isu ini tatkala pihak barat dengan sepantas kilat mengambil tindakan dan membantu Kyiv dalam mempertahankan diri daripada pencerobohan Moskow,

“Rakyat Palestin terus di pinggir tanpa sebarang pembelaan mahupun keadilan,

“Ini jelas menyimpang dengan prinsip kemanusiaan sejagat serta undang undang antarabangsa,” kata Menteri Luar semasa sesi soal jawab lisan di Dewan Rakyat, hari ini.

Pada masa yang sama, beliau menegaskan dunia pada satu ketika dahulu begitu berbangga dengan kejayaan menghapuskan pemerintahan aparteid yang berlaku di Afrika Selatan.

“Kenapa pula pentadbir dasar aparteid rejim Israel dibiarkan terus bermaharajalela, meneruskan meneruskan dasar yang jelas melanggar norma-norma kemanusiaan,” katanya semasa menjawab soalan Ahli Parlimen Bakri, Tan Hong Pin.

Zambry menambah, Malaysia menggesa masyarakat antarabangsa untuk segera menyalurkan bantuan kemanusiaan termasuk keperluan asas dan perubatan kepada Palestin.

“Rejim Israel tidak berhak untuk menyekat saluran bantuan kemanusiaan,” tegasnya.

Zambry menyatakan pendirian kerajaan Malaysia yang bimbang dan gusar terhadap perkembangan berlaku di Palestin terutamanya Gaza dalam konflik yang memasuki hari ke-6.

Menteri Luar menyeru rakyat Malaysia yang ingin menghulurkan bantuan boleh menyalurkan sumbangan kepada Akaun Amanah Kemanusiaan Rakyat Palestin (AAKRP).

Pada masa yang sama, Zambry menyatakan sumbangan awal sebanyak RM1 juta dari akaun tersebut disampaikan kepada Duta Besar Palestin ke Malaysia, Walid Abu Ali. – airtimes.my

#AirTimes #Malaysia #WismaPutra

Related Articles

Leave a Reply