Home Semasa #Semasa: China terbitkan peta baharu, berkeras tuntut perairan Sabah dan Sarawak sebagai wilayahnya

#Semasa: China terbitkan peta baharu, berkeras tuntut perairan Sabah dan Sarawak sebagai wilayahnya

by M.Daim

KUALA LUMPUR, 29 OGOS – Kerajaan China telah menerbitkan peta baharu negaranya.

Peta yang dikenali Peta Standard edisi 2023 itu diterbitkan bersempena Hari Publisiti Ukur dan Pemetaan dan Minggu Publisiti Kesedaran Pemetaan Kebangsaan China.

Dokumen terbaharu itu telah merangkumi tuntutan China di kawasan perairan Sabah dan Sarawak.

Tuntutan itu merupakan sebahagian daripada 9-dash line oleh negara itu di perairan Laut China Selatan.

Namun begitu, peta yang diperolehi oleh Air Times mendapati sebanyak 10 garisan tuntutan telah diterapkan dalam peta dan poster yang diterbitkan bersempena sambutan itu. Ia merangkumi Taiwan yang dilihat sebagai sebahagian daripada wilayah negara kuasa besar itu.

Peta Standard China edisi 2023 yang diterbitkan oleh negara itu baru-baru ini.

Ia merangkumi Taiwan, gugusan kepulauan Paracel dan Spratlys termasuk beberapa fitur perairan di Sabah serta Sarawak.

China sebelum ini dilaporkan pernah menambah garisan tuntutan itu semenjak 2013.

Beting Serupai diletakkan sebagai wilayah paling Selatan China dalam peta tersebut. Selain daripada itu, fitur lain seperti Beting Patinggi Ali (North Luconia Shoals) dan Beting Raja Jarum (South Luconia Shoals) turut dimuatkan dalam peta tersebut tanpa sebarang nama.

Kedua-dua beting ini terletak di utara perairan Miri dan berkedudukan sekitar 300 kilometer timur laut Beting Serupai.

Tuntutan 9-dash line China menjadi antara isu yang menjadi perhatian umum di rantau ini termasuk Malaysia, Indonesia serta Filipina.

Beting Serupai (James Shoal) diperairan Sarawak diletakkan sebagai wilayah paling selatan China. Turut dilihat pada peta ini adalah Beting Patinggi Ali dan Beting Raja Jarum.

Kehadiran Pasukan Pengawal Pantai China (CCG) di kawasan perairan Sarawak sebelum ini pernah dilaporkan oleh media tempatan terutamanya di kawasan galian minyak dan gas di negeri itu. Malah, beberapa keratan gambar serta video turut ditularkan yang sekaligus mengesahkan kehadiran CCG.

Baru-baru ini, Filipina telah berhadapan dengan isu baharu dengan China berikutan tindakan CCG memintas, menyekat dan menembak meriam air terhadap kapal Pasukan Pengawal Pantai Filipina (Philippines Coast Guard, PCG).

Ketika kejadian kapal PCG sedang mengiringi beberapa buah vesel yang sedang menuju ke Second Thomas Shoal (Ayungin Shoal) bagi tujuan ulang bekal pos kawalan BRP SIERRA MADRE.

Indonesia sebelum ini turut menyiarkan tindakan angkatan laut negara itu mengesan, menjejak dan mengusir kapal-kapal China yang berada di kawasan perairan Pulau Natuna.– airtimes.my

Related Articles

Leave a Reply