Home Pertahanan dan KeselamatanTentera Darat 18 RAMD (PARA) laksana Eks LION RIMBA, LION CLAW perkasa kemahiran tangani ancaman insurgensi

18 RAMD (PARA) laksana Eks LION RIMBA, LION CLAW perkasa kemahiran tangani ancaman insurgensi

by Nurulhuda

TERENGGANU, 28 Okt – Tentera Darat Malaysia (TDM) menerusi pasukan Batalion Ke-18 Rejimen Askar Melayu Diraja (18 RAMD (Para) telah melaksanakan Eksesais LION RIMBA Siri 1/2022 dan LION CLAW Siri 1/2022 di kawasan am Kampung Jeram Hulu, Manir, pada 19 hingga 21 Oktober lalu.

Markas 10 Briged Para (10 Bgd Para) menerusi hantaran di media sosialnya memaklumkan, kesemua anggota terlibat telah melaksanakan operasi menyeberangi sungai dan operasi serbuan bagi menawan semula instalasi penting di dalam senario Aturgerak Battle Group Lion – 18 RAMD (Para).

Menurut 10 Bgd Para, eksesais yang berkonsepkan Peperangan Melawan Insurgensi (PMI) ini telah dilaksanakan dalam 4 fasa iaitu Fasa 1 – Persiapan tempur, Fasa 2 – Penyusupan ke kawasan musuh, Fasa 3 – Menyelamatkan kawasan penting dan Fasa 4 – Serbuan serta menawan kembali instalasi penting.

“Pelaksanaan eksesais ini diakhiri dengan After Action Review (AAR) oleh Pegawai Memerintah 18 RAMD (Para),

“Sebelum pelaksanaan latihan fasa medan ini, kesemua anggota yang terlibat telah melalui Pre Deployment Training (PDT) seperti praktikal Battle Drill Ex (BDX), latihan menyeberangi sungai dan pelaksanaan Tactical Exercise Without Troop (TEWT),” jelas hantaran itu.

Objektif eksesais ini adalah untuk memperkasakan kemahiran menangani ancaman insurgensi dalam spektrum peperangan moden.

“Pelaksanaan operasi menyeberangi sungai, menyelamatkan kawasan penting dan menawan kembali instalasi penting dalam konteks aturgerak Pasukan Atur Gerak Cepat bagi menterjemahkan fungsi dan peranan 10 Bgd (Para) sebagai ketumbukan Atur Gerak Cepat,

“Selain itu, objektif eksesais ini juga antara lainnya adalah sebagai persediaan kepada pasukan bagi menghadapi Eksesais GERAK CEPAT – OP PARA PREDATOR II Tahun 2022 yang akan bermula pada hujung Oktober hingga pertengahan November,” ujarnya.

Tambah 10 Bgd Para, pelaksanaan eksesais ini adalah sejajar dengan Tonggak Pertama Perintah Ulung PTD Ke-28 iaitu Kelangsungan Misi dan Kesiagaan.

“Ia menekankan kepada usaha menambahbaik profesionalisme serta profisiensi taktikal dan teknikal melalui keberkesanan latihan individu, kolektif, joint serta latihan berterusan,” jelas 10 Bgd Para. -airtimes.my

Galeri gambar:

Related Articles

Leave a Reply