Home Semasa Malaysia perlukan Ketua Pesuruhjaya SPRM baharu – Lim Guan Eng

Malaysia perlukan Ketua Pesuruhjaya SPRM baharu – Lim Guan Eng

by Air Times News Network

KUALA LUMPUR, 22 Jul – Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Tan Sri Azam Baki harus meletak jawatan kerana mempersoalkan kesahihan, kredibiliti dan kebolehpercayaan Indeks Persepsi Rasuah (CPI) Transparency International (TI), kata Pengerusi DAP, Lim Guan Eng.

Beliau dalam hantaran di media sosialnya berkata, CPI telah diterima oleh semua negara di dunia dan institusi pelbagai hala seperti Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Bank Dunia serta Tabung Kewangan Antarabangsa.

“Adakah Azam berdendam untuk memperlekehkan TI semata-mata kerana bagi CPI 2021, Malaysia jatuh 5 anak tangga ke kedudukan 62 daripada 180 negara, kedudukan terendah dalam sejarah,

“CPI bagi tahun ini dijangka merosot lagi tahun ini dengan banyak pertuduhan rasuah digunakan sebagai senjata politik terhadap ahli parlimen pembangkang, serta pertuduhan terhadap ahli parlimen pro-kerajaan ditarik balik atau tidak didakwa walaupun tangkapan telah dibuat,” katanya.

Menurut Guan Eng, Azam sendiri dituduh melakukan salah guna kuasa membabitkan milikan saham syarikat bernilai jutaan ringgit.

“Ini telah gagal menunjukkan contoh yang baik serta mendedahkan skandal seorang penguatkuasa undang-undang sebagai pelanggar undang-undang,

“Bagaimanakah CPI Malaysia boleh bertambah baik apabila SPRM dilihat menutup dan bukannya mendedahkan rasuah, terutamanya apabila dilakukan oleh pimpinan peringkat tertinggi negara?

“Jika CPI oleh TI tidak dilihat sebagai kayu pengukur yang boleh dipercayai dan boleh dipercayai, maka apakah piawaian global yang akan Azam cadangkan sebagai alternatif? soal Guan Eng.

Semalam, Azam berkata, skor CPI tidak menggambarkan kedudukan sebenar gejala rasuah di negara ini kerana bersandarkan persepsi dan tinjauan beberapa organisasi. – airtimes.my

 

Related Articles

Leave a Reply