Home Semasa Apa kelayakan Tajuddin dilantik jadi Duta Besar ke Indonesia – DAP

Apa kelayakan Tajuddin dilantik jadi Duta Besar ke Indonesia – DAP

by Nurulhuda

KUALA LUMPUR, 18 Mei – Ahli Parlimen Batu Kawan, Kasthuri Patto mempertikaikan pelantikan Ahli Parlimen Pasir Salak, Datuk Seri Tajuddin Abdul Rahman sebagai Duta Besar Malaysia ke Indonesia.

Beliau turut mempersoalkan apakah kelayakan Tajuddin sehingga boleh memegang jawatan tersebut dan menjelaskan sudah pasti pelantikan itu mempunyai kriteria tertentu.

Kasthuri yang juga Jurucakap Hal Ehwal Antarabangsa DAP berkata, pastinya ada merit bagi seseorang yang akan menjadi ‘wajah’ Malaysia di Indonesia bagi memikul dasar, kedudukan dan standard kerajaan, sebagai ‘jendela’ untuk menawarkan kekayaan negara ini.

“Apakah kelayakan dan rekod prestasi yang ditunjukkan oleh Tajuddin untuk beliau mendapat keistimewaan mewakili Malaysia ke negara jiran Indonesia sebagai Duta Besar?,

“Apakah yang diperlukan untuk rakyat Malaysia mewakili Malaysia di barisan antarabangsa? Pastinya perlu ada jasa kepada seorang yang akan menjadi muka Malaysia di Indonesia, membawa dasar, jawatan dan standard Kerajaan sebagai tingkap kekayaan yang Malaysia boleh tawarkan,

“Adakah Tajuddin Abdul Rahman mempunyai apa yang diperlukan sebagai Duta Besar Malaysia ke Indonesia? ” soalnya menerusi kenyataan hari ini.

Media sebelum ini melaporkan bahawa Ahli Parlimen Pasir Salak itu mengesahkan pelantikannya sebagai Duta Besar Malaysia ke Indonesia yang berpangkalan di Jakarta.

Jawatan Duta Besar Malaysia di Indonesia kini dilaporkan kosong dengan yang terakhir disandang Datuk Zainal Abidin Bakar.

Mengulas lanjut, sebagai Ahli Parlimen 2 penggal, Kasthuri mendakwa, beliau menyaksikan Tajuddin ‘beraksi’, termasuk mengeluarkan kenyataan tidak sepatutnya dan membuat provokasi kepada wakil rakyat lain.

“Saya pernah melihat Tajuddin Abdul Rahman beraksi, menyalahgunakan penggubal undang-undang lain, membuat ucapan cabul dan seksis terhadap MP DAP Teresa Kok, memprovokasi MP untuk Shah Alam Khalid Samad ke perlawanan menumbuk di luar rumah,

“Pernah juga saya melihat Tajuddin mempertahankan penjenayah yang disabitkan kesalahan iaitu bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dan isterinya Datin Rosmah Mansor,” tambahnya.

Menurut Kasthuri, Tajuddin juga dipecat pada 1995 oleh UMNO kerana disyaki terlibat dalam politik wang dan tempoh perkhidmatannya sebagai Pengerusi Prasarana Malaysia Berhad dan ditamatkan pada Mei 2021 selepas insiden kemalangan transit aliran ringan (LRT).
Tambahnya, Malaysia sepatutnya memiliki calon lebih baik seperti diplomat dan wakil yang mempunyai pengetahuan, pengalaman serta ketertiban untuk menjadi wajah Malaysia pada persada global, selain bukan lantikan politik.

Jelasnya, laman web Kementerian Luar turut menyebut bahawa misi luar negara adalah lanjutan institusi bagi kerajaan Malaysia dalam mengekalkan hubungan baik dengan negara luar serta organisasi luar negara, seperti Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) dan ASEAN dan Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC).

“Peranan utama misi termasuk menjalankan aktiviti yang menggalakkan hubungan mesra dengan kerajaan tuan rumah dan melobi demi kepentingan Malaysia,

“Misi tersebut juga bagi mengumpul maklumat politik, ekonomi dan lain-lain informasi, berita serta aktiviti berguna, yang mungkin memberi impak kepada kepentingan Malaysia,

“Adakah Tajuddin memenuhi perkara-perkara yang disebut itu?,” soalnya.

Justeru itu, Kasthuri berkata, Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dan Menteri Luar, Datuk Seri Saifuddin Abdullah mesti menjelaskan serta memberi justifikasi kepada semua rakyat Malaysia sebab di sebalik pemilihan Tajuddin, berbanding ramai lagi calon lebih berpengalaman dan berkelayakan yang boleh mengisi tempat sebagai Duta Besar ke Indonesia. -airtimes.my

 

Related Articles

Leave a Reply