Home Pertahanan dan KeselamatanTentera Darat Pagar elektrik rosak, gajah ceroboh kem tentera

Pagar elektrik rosak, gajah ceroboh kem tentera

by Bernama

IPOH, 15 Feb – Kerosakan pagar elektrik di Kem Sri Banding, Gerik dipercayai menjadi punca seekor gajah memasuki kawasan itu seperti yang tular menerusi rakaman video semalam.

Pengarah Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (Perhilitan) Perak, Yusoff Shariff berkata, pihaknya menerima laporan mengenai pecerobohan haiwan liar itu pada kira-kira pukul 3 petang semalam.

“Punca gajah tersebut masuk mungkin disebabkan kerosakan pagar eletrik kem berkenaan,

“Pihak Perhilitan Daerah Gerik akan membantu dan memberi nasihat kepada pihak kem bagi kerja-kerja baik pulih,” katanya ketika dihubungi Bernama di sini malam tadi, dan turut menasihatkan semua pihak supaya tidak membuat sebarang provokasi sekiranya terserempak dengan gajah berkenaan.

Semalam, tular beberapa video yang menunjukkan seekor gajah dipercayai mencari makanan dalam kem milik Angkatan Tentera Malaysia (ATM), yang dilihat turut merosakkan peralatan kawasan itu.

Yusoff berkata, pihak Perhilitan percaya haiwan liar itu adalah gajah sama yang selalu pergi ke Hentian Rehat dan Rawat (R&R) berhampiran Puncak Titiwangsa, Gerik untuk mencari makanan.

“Gajah ini sudah biasa dengan manusia dan biasa makan sisa manusia,” katanya. -Bernama

Related Articles

Leave a Reply