Home Pertahanan dan KeselamatanTentera Laut Op Benteng: KD Mahawangsa usir 2 bot nelayan asing ceroboh perairan negara

Op Benteng: KD Mahawangsa usir 2 bot nelayan asing ceroboh perairan negara

by Nurulhuda

LUMUT, 3 Sept – Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) telah mengusir 2 buah bot nelayan asing di perairan Selat Melaka, hari ini.

Bahagian Komunikasi Strategik, Markas Pemerintahan Armada Barat dalam kenyataan berkata, pada awalnya bot tersebut telah dikesan oleh kapal terbang rondaan maritim, KA 350 dari Pasukan Gerakan Udara (PGU) milik Polis Diraja Malaysia (PDRM).

Kemudian maklumat telah disalurkan kepada Maritime Component Commander (MCC) Barat dan mengaturgerakkan KD MAHAWANGSA untuk menjalankan siasatan.

“KD Mahawangsa kemudiannya telah berjaya menjejaki kedua-dua buah bot tersebut yang sedang melaksanakan aktiviti rentas sempadan dan mengusir mereka keluar dari perairan negara,” jelas TLDM.

Menurutnya, jalinan kerjasama antara semua komponen maritim, udara dan darat di dalam Op Benteng telah berjaya membentuk dimensi persefahaman jitu dengan menyalurkan maklumat dan tindakan pantas dilakukan demi mengekang aktiviti serta jenayah rentas sempadan.

Dalam masa yang sama, TLDM berkata, pihaknya tidak akan sama sekali berkompromi dalam sebarang aktiviti yang menggugat keselamatan dan kadaulatan negara. -airitmes.my

 

 

Related Articles

Leave a Reply